Промисловці і підприємці закликають владу активізувати впровадження економічної платформи “Зроблено в Україні”

Facebook Поділитись
Промисловці і підприємці закликають владу активізувати впровадження економічної платформи “Зроблено в Україні”

Ініціатива Президента України по створенню національної економічної платформи “Зроблено в Україні” була презентована ще в січні цього року. Минуло кілька місяців, а конкретних кроків із підсилення українського бізнесу і відтак зростання ВВП вкрай мало.

На це звернули увагу учасники спільного засідання Українського союзу промисловців і підприємців та Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану. На заході були присутні представники уряду, ВРУ, місцевого самоврядування, профспілок, галузевих асоціацій, експерти.

Зокрема, немає погодженої, у тому числі через діалог із бізнесом, нормативно затвердженої Концепції “Зроблено в Україні”, структури її функціонування тощо.

Також необхідно зробити аудит галузей економіки, ключових сфер, становища малого і середнього бізнесу, інвестиційного клімату; відпрацювати комплексні заходи щодо збільшення виробництва товарів із доданою вартістю, переробки.

«Україні вкрай необхідно поетапно збільшувати свою ресурсну/фінансову самодостатність,  створювати робочі місця, підвищувати якість життя в цілому. Без цього ми не повернемо тих 6 млн. біженців, що все ще перебувають за кордоном. А без людського капіталу нам буде важче відбудовувати Україну від наслідків повномасштабної агресії рф», - зауважив президент УСПП Анатолій Кінах.

Саме тому єдиною позицією промисловців і підприємців є кореляція завдань і заходів “Зроблено в Україні” із Планом відновлення України, а також діяльністю Національної ради з відновлення.

Серед пропозицій, які УСПП та Антикризовий штаб вже подали в парламент, Офіс президента і Уряд – плани дій по підвищенню спроможностей будівельної, хімічної галузі, легкої промисловості тощо.

Пропонується звернути увагу на ситуацію із індустріальними парками, яких в Реєстрі 76, а реально працюють з них тільки 7-8. Тут варто вирішити бюрократичні (а іноді відверто корупційні) затримки із виділенням землі, підключенням до енергомереж, організацією транспортної логістики тощо.

Іншим болючим питанням є брак кредитування реального сектору економіки. З цим промислово-підприємництва спільнота бореться вже кілька років, проте початок війни лиш загострив проблему, адже бізнес зазнав чималих втрат. Попри воєнні ризики, підприємці України працюють, підтримують Збройні Сили України, волонтерять. Тут необхідна взаємопідтримка влади, бізнесу, громадянського суспільства. Поки реакцією на наполегливі пропозиції УСПП є поступове зниження облікової ставки НБУ та продовження програми «Доступні кредити 5-7-9» із її розширенням на прифронтові території.

«Ми продовжуємо виступати за втілення програми масштабного кредитування банками України самозайнятих, промислових виробництв тощо. Зростання економіки без ресурсу не відбудеться», - підкреслили учасники засідання.

Пропонується звільнити від оподаткування ресурси, які спрямовуються на модернізацію виробництв, встановити податкові пільги на місцевому рівні в прифронтових регіонах, максимально сприяти національним та іноземним інвесторам у старті їх діяльності в Україні.

За підсумками засідання Антикризового штабу його учасники вирішили направити комплексні рекомендації Уряду, ВРУ, Офісу президента щодо активізації роботи над «Зроблено в Україні».