Пропозиції Антикризового штабу щодо лібералізації валютного регулювання реалізуються у рішеннях КМУ та НБУ

Facebook Поділитись
Пропозиції Антикризового штабу  щодо лібералізації валютного регулювання  реалізуються у рішеннях КМУ та НБУ

Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану та Український союз промисловців і підприємців послідовно виступають за валютну лібералізацію та розширення програм кредитування для українського бізнесу.

Наразі рівень кредитування в Україні найменший серед країн Єврозони та інших розвинених економік світу – близько 10-12% від ВВП, тоді як в Польщі, Чехії – 70-80%.

Згідно опитувань, проведених УСПП серед свої членів, 65% підприємців відчувають брак джерел поповнення оборотного капіталу та називають комерційні ставки в банках зависокими (більше 20%).

УСПП неодноразово звертався до Уряду та Національного банку із закликом провести спільні із бізнесом консультації щодо системної фінансової, монетарної політики, спрямованої на поліпшення умов ведення бізнес-діяльності в Україні та виходу вітчизняного бізнесу на нові ринки, а також підтримку відновлення самодостатності економіки.

У відповідь на це Правління НБУ продовжує курс послідовного зниження облікової ставки (з 14,5% до 13,5% у квітні цього року), хоча цього не планувало раніше у своїх прогнозах.

Водночас споживча річна інфляція складає 3,2%, що залишає простір для корегування облікової ставки.

Ще одним успішним кейсом врахування пропозицій УСПП та Антикризового штабу стало впровадження НБУ найбільшого пакету пом'якшення валютних обмежень для підприємств з початку повномасштабної війни.

По-перше, скасовуються всі валютні обмеження для імпорту робіт та послуг. З’явилася можливість для бізнесу купувати валюту та переказувати кошти за кордон для оплати аеропортових та портових зборів, штрафів, а також членських внесків.

Уряд оперативно підтримав цю пропозицію та скасував постанову, якою вводились обмеження розрахунків за імпорт товарів і послуг у зв’язку з запровадженням в Україні воєнного стану (постанова від 24.02.2022 № 153).

По-друге, забезпечено можливість бізнесу репатріювати “нові” дивіденди за корпоративними правами чи акціями за кордон, що нараховані за результатами діяльності за період, що розпочинається з 1 січня 2024 року.

По-третє, надано можливість переказувати кошти за кордон за лізингом / орендою.

Також пом'якшуються обмеження в частині погашення “нових” зовнішніх кредитів, надана можливість погашати проценти за “старими” зовнішніми кредитами тощо.

УСПП та Антикризовий штаб вітають такий прогрес у валютній лібералізації та очікують на відповідні рішення щодо розширення програм кредитування для українських виробників та експортерів.