Платформа Національної стратегії охорони здоров’я продовжує підготовку відповідної стратегії

Facebook Share
Платформа Національної стратегії охорони здоров’я продовжує підготовку відповідної стратегії

Одна із наймасштабніших громадських ініціатив в Україні – Платформа Національної стратегії охорони здоров’я (НСОЗУ) – напрацьовує засади відповідної  стратегії та буде пропонувати її уряду. Нагадаємо, до Платформи, утвореної минулого року, раніше увійшли Національна академія медичних наук України, Об'єднання організацій роботодавців України, УСПП, Ліга страхових організацій України, Профспілка працівників охорони здоров'я України, Українська медична експертна спільнота, Громадська рада при МОЗ України, Всеукраїнська фармацевтична палата та ін.

На засіданні Координаційної ради Платформи, проведеної в Києві 20 лютого, Меморандум про  приєднання до ініціативи підписали Федерація профспілок України, Об'єднання організацій медичних працівників України, Національна спілка стоматологів України.

«Дуже приємно, що діяльність Платформи набуває системного характеру, що до неї приєднуються нові учасники. Медична, експерта спільнота пропонує комплексно підійти до реформи сфери охорони здоров’я в Україні, адже потрібна ціла стратегія, а не окремі закони. Вона, безумовно, повинна враховувати національну специфіку, а також спиратися на досвід держав ЄС, які вже пройшли цей шлях, до прикладу, Польщі, Чехії,  країн Балтії», – наголосив співголова Координаційної ради, президент УСПП, голова ООРУ  Анатолій Кінах.

Він розповів: у Польщі у 2015 році прийняли закон «Про громадське здоров’я». Під це рішення була створена відповідна Національна комплексна  програма охорони здоров’я, Національний фонд, що акумулював ресурсну базу і діяв автономно від  державного бюджету, законодавчо створена Рада з громадського здоров’я, до якої входили  представники  президента, міністерств, наукових, профільних кіл, громадських організацій. Саме остання структура напрацьовувала і погоджувала усі кроки реформи охорони здоров’я в країні, оскільки лише об’єднаними зусиллями можна забезпечити успіх перетворень.  Подібні механізми мають  запрацювати і в Україні, переконані учасники Платформи.

«Свого часу ми направили до уряду пропозиції з створення національної  експертної ради, що взяла би під опіку процеси реформування сфери, наполягали на обов’язковому науковому супроводженні.  Відповіді поки немає»,  – зазначив Анатолій Кінах.

Наразі учасники ініціативи закликали інститути державної влади, всіх політичних і громадських лідерів до участі у формуванні Національної стратегії охорони здоров'я України в форматі Платформи моніторингу, оцінки і огляду НСОЗУ. Окрім того, тут ще раз наголошують: потрібна підготовка щорічної Національної доповіді  про стан здоров’я населення України та ефективність функціонування системи охорони здоров’я. Без цих даних держава діє, а реформа готується  «всліпу».

Передбачається до кінця літа цього року вийти на прийняття деталізованого документу стратегії, що відповідатиме рекомендаціям і критеріям ВООЗ, кращим міжнародним практикам та національним особливостям України.

Поки його текст доопрацьовують учасники ініціативи (їх коло відкрите до приєднання всіх зацікавлених партнерів), пропонується формування впродовж року регіональних Координаційних рад Платформи НСОЗУ та обласних програм охорони здоров'я і медичного забезпечення. Окрема робота за цим напрямком передбачена у плані на 2019 рік.

Учасники Координаційної ради Платформи  погодили план роботи на 2019 рік,  а також графік опрацювання засад Національної стратегії. Проект документу буде доповнюватись пропозиціями до серпня, після чого очікується проведення Форуму учасників моніторингу, оцінки та нагляду НСОЗУ.