В УСПП закликають використати тимчасову зупинку блокування податкових накладних у ЄРПН для поліпшення системи

Facebook Поділитись
В УСПП закликають використати тимчасову зупинку блокування податкових накладних у ЄРПН для поліпшення системи

Бізнес-середовище висловило стриману підтримку  рішенню парламенту щодо тимчасової зупинки блокування податкових накладних у ЄРПН. Нагадаємо, депутати ухвалили проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (№6776-д), яким, у тому числі, передбачено вирішення цього  питання.

Згідно із актом, блокування податкових накладних зупиняється фактично на 2 місяці – до 1 березня 2018 року. За цей час Кабінет Міністрів має розробити критерії оцінки ступеня ризиків та прийняти необхідні нормативно-правові акти.

В УСПП зазначають: це не поступка бізнесу, що мав проблеми із системою, а перерва, під час якої слід багато зробити –  врахувати попередні зауваження підприємництва і напрацювати більш якісні критерії оцінки ризиків.

«Не думаю, що щось зміниться кардинально, але пропозиції мають бути враховані. Яке це буде рішення – залежить від бізнесу: наскільки він триматиме руку на пульсі, протидіятиме негативним «новаціям» тощо», – каже віце-президент УСПП Юлія Дроговоз.

Сумніви ділової спільноти цілком обґрунтовані: за більш, ніж півроку, критерії, що дають підстави блокувати накладні, так і залишились недосконалими та такими, що створюють незручності бізнесу. Про це УСПП та його партнери із підприємницького середовища неодноразово інформували урядовців. Чи буде покращено за 2 місяці те, до чого в чиновників «не дійшли руки» півроку – наразі невідомо.

«Система не може вдосконалюватись поспіхом. Потрібно було все ж ввести більш тривалий тестовий режим, як ми і пропонували. Тим паче, є побоювання, що карт-бланш на зміни, які отримав Мінфін, зроблять систему ще більш фіскальною. Це не радує, хоча сам факт перепочинку є позитивним», – зазначила Ю.Дроговоз.

Бізнес-громада сподівається на активну участь парламенту, який, по суті, відсторонений від даного процесу, адже йдеться про напрацювання постанови саме Кабміну. Втім, депутати можуть сказати своє слово, внісши зміни до відповідного Кодексу. Підприємці обіцяють: будуть відслідковувати процеси та докладуть всіх зусиль, щоб максимально удосконалити систему.