Вітаю зі славетним двадцятип’ятиріччям!

Facebook Поділитись
Вітаю зі славетним двадцятип’ятиріччям!

Анатолій Кінах, президент УСПП.

15 лютого виконується двадцять п’ять років з дня заснування Українського союзу промисловців і підприємців.

Шлях протяжністю у 25 років майже повністю співпадає з життям нашої молодої держави, яка напружено, долаючи чисельні перешкоди, шукає своє місце під сонцем. Немало  труднощів випало на її долю. Серйозні трансформації відбулися в політичній, суспільній, економічній сфері. Вирували Майдани, люди виходили на вулиці зі  справедливим протестом заради кращої долі.  Ми   боронили  рідну країну від агресора, і боротьба  за її незалежність, територіальну цілісність та державність ще триває. 

Як і напружена робота щодо відродження економіки, зміни її курсу – в напрямку сталого розвитку,  за цивілізований, відповідний міжнародним стандартам діловий клімат.  Немає жодного рішення наших з’їздів чи правлінь, де не йшлося б про проблеми господарювання,  про необхідність допомоги  певним підприємствам або навіть цілим  сферам. Але ніколи ми не ставали на позиції популізму або  відстороненої критики – завжди   намагалися підставити владі плече, розділити з нею відповідальність за стан справ, виручити,   допомогти, убезпечити від помилки.

Діалог з владою –  його форми, механізми, а головне – ефективність – ми відпрацьовували дуже ретельно.  Підписували з урядом угоди про співробітництво, пропонували актуальний порядок денний, створювали нові майданчики для обговорення проблем. Його основний здобуток  – чисельні працюючі комунікації, які ми налагоджуємо  та використовуємо  задля підтримки та розвитку промисловості, підприємництва.   

Я пишаюся тим, що наш рідний  союз є  колективним управлінським мозком української економіки, інтелектуальним центром сучасних менеджерських рішень.  Не випадково наші активісти працювали на посаді президента країни – Л.Д.Кучма,  міністрів, голів та заступників відомств, серед яких були  В.І. Євтухов, В.В.Крутов, В.І.Гуреєв, Л.П.Козаченко, А.В.Дашкевич, О.С.Шнипко, В.В.Загородній, О.Б.Шевчук. Є.І Сухін  та інші. Не випадково урядова команда, очолювати яку я мав високу честь на початку нинішнього століття, була згуртованою   та ефективною.

Наша «гвардія» успішно керувала регіонами країни – О.В.Кучмар, В.П.Лінтур, В.В.Піддубний, М.І.Лаврик, О.Д.Саінсус. Нині очолюють  Волинське ОДА В.П.Гунчик, Івано-Франківське – О.Р.Гончарук, його заступником є В.В.Крецул, мером Чернівців працює О.П.Каспрук.   Не перелічити тих, хто в різні часи був народним депутатом України – їх декілька сотень. 

Як надійний каркас  становить опору будівлі, так і регіональні відділення є тим могутнім хребтом, що визначає життєздатність та спрямованість нашої організації в майбутнє. З радістю вітаю команди найкращих областей – Житомирської на чолі з Ю.В.Воробйєвим,  Кіровоградської з Є.С.Бахмачем, Львівської з Ю.Г.Бубесом, Полтавської з С.О.Змеєвцем, Хмельницької з І.І.Дунцем, Київської на чолі з В.І.Майком.

Я радий, що  в нашому колі природна  думка  про необхідність консолідації зусиль заради потрібного результату  набула практичного змісту. Правильність  висновків,  організованість  та товариський підхід до партнерів зумовили те, що саме навколо нас гуртувалися і гуртуються чисельні громадські організації та об’єднання промисловців і підприємців. Сьогодні у нашому складі – майже п’ятдесят колективних членів.  В Антикризову раду громадських організацій, яку ми створили  в 2014 році для того, щоб долучитися до активної боротьби з деструктивними явищами в економіці, увійшло майже сто структур.  Це майбутнє розвитку громадянського суспільства, неурядових організацій  – різноманітні та своєрідні за походженням, вони приречені об’єднатися, щоб бути переконливими, знайти підтримку в народі,   досягнути поставленої мети.

Саме в УСПП, у нашому колі наприкінці 90-х років визріла ідея про невідкладність  руху  роботодавців. Нові економічні стосунки, нова практика демократичних перетворень потребували негайного залучення міжнародного досвіду з його практикою  вирішувати суперечки та конфлікти «праці та  капіталу» не на барикадах, а за столом переговорів, у так званій системі трипартизму, методами соціального діалогу. Закон «Про організації роботодавців», створення першої організації в історії держави  Федерації роботодавців  України, а потім – міцного  Об’єднання організацій роботодавців України  – це наше надбання, наша заслуга.

Не тільки  підприємницькі, але й інші громадські  структури з часом   збагнули, що лише консолідація всього громадянського суспільства здатна призвести до результату, який примусить владу дослухатися до фахівців, активістів та радитися з ними. На нашому спільному рахунку – створення Національного форуму «Трансформація України», де з промисловцями за одним столом сидять патріархи український церков, лідери громадянського суспільства, народні обранці, дипломати, міжнародні експерти.  Нам вдалося приєднати до спільної підприємницької  ходи системний бізнес,  його представники зібралися разом на Українському форумі бізнесу. Окремі з них поповнили ряди УСПП, працюють разом з нами над найважливішими проектами – розширення  впливу УСПП в ЄС, створення в країні мільйону робочих місць. 

Нині УСПП значно впевненіше почувається на міжнародній арені. Створене представництво українських ділових кіл у Брюсселі, започатковані постійні стосунки з найвпливовішим  підприємницьким об’єднанням Європи Businesseurope, активно працює Центр підтримки експорту, налагоджуючи  контакти з бізнесом США, Канади, Європейського союзу. Ми вдячні нашим закордонним партнерам – генеральному директору Businesseurope  М. Бейреру, послу, екс-представникові ЄС в Україні Я.Томбінському, голові Литовсько-української ділової ради С.Леонявічусу, лідерам  промисловців і підприємців Молдови В.Тарлєву, Білорусі – О.Швецю  та багатьом іншим. Саме з ними ділові стосунки набувають ознак товариства та особистих симпатій, без чого практично нереально реалізовувати великі проекти.

Наші сьогоднішні здобутки були б неможливими без напрацювань «аксакалів»  союзу, досвідчених управлінців  старшого покоління – В.І.Майка, ­­­­­­­­­­­­­­­В.М.Хмільовського, В.О.Рибінка, В.І. Буряченка, Є.В.Лапіна, Б.С.Райкова, М.П.Фількіна, П.Д.Кузнецова, В.В.Балицького, В.М.Козирєва, Й.Й.Ороховського, Ю.М.Громова, В.О.Сокуренка, В.М.Душина, Ю.В.Анцуха, О.Д.Булиженка і багатьох інших.   

Але організація не була б такою одержимою, мобільною, націленою на конкретні результати роботи, якби до неї весь час не приєднувалась креативна молодь. І нині в наших рядах  – Є. Пінчук, Д.Тернавський, К.Ярошенко. ­­­­­­­­­­­­­­

Визнаючи сьогодні, що Український союз промисловців і підприємців є найстарішою діловою організацією країни, я з радістю стверджую: молодішої за духом, настроєм та баченням майбутнього організації немає. Вітаю всіх своїх колег, товаришів, друзів з чудовим святом – двадцятип’ятиріччям з дня заснування! Разом ми переможемо!

Урочисті заходи з нагоди 25-річчя УСПП відбудуться наприкінці березня, про що буде повідомлено.