А.Кінах про підсумки виборів до Європарламенту для України

Facebook Поділитись
А.Кінах про підсумки виборів до Європарламенту для України

Підсумки виборів до Європарламенту для України мають як позитивні, так і потенційно ризикові аспекти. Результати свідчать про те, що проєвропейські сили зберегли свої позиції, що є позитивним сигналом для України, оскільки це означає продовження підтримки з боку ЄС.

Проте збільшення представництва ультраправих сил може створити певні виклики. Загалом, можна очікувати, що Євросоюз збереже нинішній рівень єдності у підтримці України.

Про це розповів президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах в коментарі українським ЗМІ.

Ультраправі збільшили своє представництво, але їхня здатність впливати на роботу Європарламенту залежить від кількох факторів: кількості місць, здатності формувати коаліції та спроможності переконувати інших депутатів. Вони можуть стати голоснішою опозицією та впливати на окремі питання, однак основні рішення будуть прийматися більшістю, яка, як показали результати виборів, залишається проєвропейською.

Важливо зазначити, що позиції ультраправих щодо України неоднорідні, і це може створювати додаткові можливості для маневрів у дипломатичних переговорах. Загалом їх вплив залишиться обмеженим через відносно невелику кількість місць та розбіжності в позиціях щодо України.

Кого переоберуть на посаду  голови Єврокомісії?

Шанси Урсули фон дер Ляєн на переобрання на посаду голови Єврокомісії залишаються високими, враховуючи її досвід та підтримку серед основних проєвропейських партій.  Маючи прямі контакти із Єврокомісією та Європарламентом, Український союз промисловців і підприємців високо оцінює шанси пані фон дер Ляєн на переобрання.

Обрання голови Європейської ради, головного дипломата та відповідального за оборону буде залежати від балансу сил між політичними групами у Європарламенті. Важливо, щоб ці посади зайняли люди, які підтримують проєвропейський курс та мають досвід у міжнародних справах, щоб зберегти стабільну та узгоджену політику щодо України.

 Чи є в України шанс взяти на наступних виборах до Європарламенту — у 2029 році — як член ЄС, обирати туди своїх депутатів?

Шанси України стати членом ЄС до 2029 року і взяти участь у наступних виборах до Європарламенту залежать від ходу війни з російським агресором,  швидкості та успішності проведення реформ, відповідності критеріям членства та політичної волі країн-членів ЄС. За умови успішного виконання всіх необхідних умов та підтримки з боку ЄС, це можливо.