Бізнес рекомендує збільшувати економічну самодостатність України в умовах війни

Facebook Поділитись
Бізнес рекомендує збільшувати економічну самодостатність України в умовах війни

Наприкінці жовтня відбулося чергове засідання Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану та УСПП, за участі представників профільних Комітетів, фракцій і депутатських груп Верховної Ради України, КМУ, органів місцевого самоврядування, Національної академії наук України, профспілок.

Учасникам зустрічі було презентовано комплексний аналіз поточного стану економіки, проведений Антикризовим штабом, та Рекомендації уряду, парламенту щодо вирішення нагальних проблем бізнесу.

Йшлося про необхідність впровадження адекватних механізмів грошово-кредитної політики та активізацію кредитування бізнесу; розробку Плану дій уряду на 2024 рік, який би доповнив держбюджет; доопрацювання базового нормативного-правового акту у сфері містобудування, який має зберегти прогресивні норми законопроєкту №5655 тощо.

Окремим блоком визначено план заходів щодо підтримки галузі будівельних матеріалів. Відсоток використання виробничих потужностей діючих підприємств галузі знаходиться в межах 10-60%, завдяки чому деякі з них опинились на межі банкрутства. Консолідовані показники роботи підприємств галузі свідчать про зростання витрат на логістику у 4-6 разів; на електроенергію у понад 2 рази.

Антикризовий штаб рекомендую Мінекономіки встановити критерії локалізації виробництва будматеріалів, що будуть використовуватись у проектах відновлення, при проведенні відповідних тендерів; сприяти експорту. Кабмін має опрацювати питання щодо розповсюдження програми «Є-оселя» на індивідуальне житлове будівництво.

Детальніше – у Рішенні Антикризового штабу, яке вже спрямоване в Кабмін, Верховну Раду України, а також Офіс президента. 

Рішення