Бізнесу знову підготували «приємні сюрпризи»

Facebook Поділитись
Бізнесу знову підготували «приємні сюрпризи»

Повернемось до законопроекту 4101. Триває  вересень, час  готувати чергове збалансування бюджетних надходжень. Начебто  мета була добра – реалізувати перехідні норми законопроекту, які не пройшли кордони, виставлені Н. Южаніною  під час голосування 14.07.2020р.

Бізнес чекав,  і тепер ми маємо навіть дві редакції правок, які були  затримані  хитросплетіннями голосувань – законопроект 4065 і 4101.
Але те, що знову протягнуто між рядків – податок на прибуток, адміністрування податків – перекреслює позитиви. Все можна зрозуміти – криза, не поступлення грошей в бюджет,  але бізнес теж не залізний і не гумовий.

Допускається розкриття банківської таємниці –  руху коштів на рахунках (давно ДПС мріяла про це, але тільки зараз  збуваються всі фіскальні мрії). Поки що за рішенням суду, але це мала втіха.

Далі слід списання коштів ДПС без рішення суду і без додаткових умов (сума більше 5 млн. грн., борг більше 90 днів) – тепер хоч 1 коп. і 1 день несплати.

Податкові різниці для високоприбуткових платників:

1. Обмеження права на перенесення збитків – тільки протягом 5 послідовних звітних років. Перше застосування – за 2021 рік і щодо збитків, починаючи з 2016 р. Тобто збитки 2015 року вже не підлягають перенесенню на 2021р. Збитки 2016р. не підлягають перенесенню на 2022р. тощо.

2. Несплачені відсотки за кредитами, позиками, борговими зобов'язаннями, отриманим від нерезидентів, враховуються в податковому обліку по суті тільки в періодах сплати відсотків.
Само собою – чергове щорічне підвищення ставок акцизного податку, рентних платежів, перегляд транспортного податку в зв'язку з ростом мінімальної зарплати.

Так, і оскільки карантин – це надовго (практично, карантин – вже спосіб життя), мораторій на перевірки закінчиться вступом в дію цього бюджетобалансуючого  дива. Відповідно: терміни позовної давності по ст. 102 ПКУ  припиняються на весь період дії мораторію до дати вступу в силу Закону, плани-графіки оновляться через 10 днів після вступу в дії цього закону, перевірки, невиправні в період карантину, також відновляться.

З позитивного:

Щодо ПДВ – вводиться норма по знищеним сільськогосподарським  рослинам, насадженням, тваринам внаслідок форс-мажорних обставин нездоланної  сили, як і за основними засобами, – без нарахування податкових зобов'язань. Порядок подачі відповідних документів у ДПС аналогічний.

Ще раз уточнено те, що врегульовано листами ДПС – дата податкових зобов'язань по електронним первинним документам (за датою складення, а не датою електронного підпису). Чи не революція, але це все-таки краще, ніж зміни в розділі податку на прибуток.

Щодо акцизу серед іншого – перехідні положення по новоутвореним з 23.05.2020 р. платникам акцизного податку по рідкому паливу і метанолу – те, що не пройшло в законопроекті 2524: нові терміни реєстрації платниками і самих акцизних складів, і безподаткове поповнення залишків палива, і терміни реєстрації акцизних накладних за весь цей недолугий і непродуманий період.

Передбачено незастосування штрафів за все це на час перехідного періоду, починаючи з 23.05.2020р. Аналогічні перехідні положення прописані і для тих, хто був платників акцизного податку, але мав залишки з підакцизних видів палива (рідке паливо і суміші та розчинники на основі метанолу), які додалися  з 23.05.2020р.

Продовжуючи серію позитивів  по акцизах – виключення з підакцизних товарів масел і змащувальних матеріалів діє з 23.05.2020 р., а не з 08.08.2020р., коли були прийняті Законом № 786 від 14.07.2020 правки по маслам.

Решта перехідних  положень, які не прийняті законопроектом 2524 (Закон № 786), також передбачені цим законопроектом:
– по представництвам (до кінця року – стара редакція), щодо перенесення термінів реєстрації платниками (з 01.01.2021 р) та перевірок нерезидентів (з 01.07.2021 р).

КИКі (Іноземні компанії, зо контролюються) будуть обкладатися податками з 01.01.2022р.Продовжено терміни безподаткової ліквідації КИКів до 31.12.2021 р.

Передбачена «цукерка» для тих, хто погасить протягом 6 місяців податкові борги, що виникли до 01.03.2020 р. і непогашені на 01.09.2020 р. – будуть списані штрафи і пеня.

За ліцензування операцій зберігання та реалізації палива  нарешті запропонована заміна «дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» на документ, передбачений законодавством, оскільки «дозволи» вже скасовані і замінені деклараціями.

Крім усього цього – звільнення по ПДФО і єдиному  податку доходів,  отриманих від Фонду розвитку інновацій (стосується фізосіб і підприємців).

З різного іншого:

по податку на майно, відмінного від земельної ділянки – пільги не застосовуються для оренди, договорів управління і інших договорів.
Розширюється база для ФОПів на загальній системі, які отримують зарплату, якщо вона менша за мінімальну (на всю суму доходу, що перевищує суму зарплати). Для тих, хто не отримує зарплату за основним місцем - нічого нового не передбачено.  нового. На «єдинщиків»  норма також не поширюється.

 

Юлія Дроговоз, віце-президент УСПП