Чи надовго збережеться тенденція здешевлення нафти в світі?

Facebook Поділитись
Чи надовго збережеться тенденція здешевлення нафти в світі?

Ціни на нафту опустилися нижче 100 доларів за барель.

На її подальшу вартість впливатиме геополітична обстановка в світі, ризики з боку економіки і політики Китаю, а також підписання і дотримання Іраном нової угоди про ядерне обмеження. В останньому випадку ціни на нафту підуть вниз і можуть зафіскуватися на рівні 85-90 доларів за барель (в цілому Іран може постачати на світовий ринок 1 млн. барелів щодня).

Також на паливний ринок впливає уповільнення росту світової економіки (чимало тут додала війна, розв’язана рф проти України, але також інші фактори).  Потреби в імпорті нафти менше, а, отже, нижчий попит впливає на вартість.

США разом із європейськими та іншими партнерами створили такий собі стратегічний резерв нафти, який поки страхує від ризиків її нестачі. Цих запасів вистачить до зими, проте ми розуміємо, що є домовленості із країнами Близького Сходу по збільшенню видобутку нафти, так само якщ ведуться і перемовини із Венесуелою і т.д.

Україна зацікавлена в тому, щоб частка рф на міжнародному паливному ринку продовжувала падати. Після санкцій Євросоюзу обсяг продаж нафти агресора впав на 50%. Будь-які успіхи в напрямі співпраці трейдерів і офіційних постачальників із близькосхідних, латиноамериканських країн будуть і далі витісняти рф з ринку, що є логічним кроком. Менше прибутків від палива – менше зброї, якою росіяни атакують Україну.

Спрогнозувати ціни на нафту наприкінці 2022 року – в 2023 році зараз практично неможливо. Це залежатиме від геополітичних подій, обсягів рецесії світової економіки, ефективності заходів країн з підготовки до зимового періоду тощо.  

 

Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців