До уваги українських експортерів: якщо виникають проблеми на митниці в ЄС із оформленням товарів

Facebook Поділитись
До уваги українських експортерів: якщо виникають проблеми на митниці в ЄС із оформленням товарів

На адресу Мінекономіки надходить значна кількість звернень українських підприємств-експортерів щодо відмови митниць держав-членів ЄС в оформленні товарів із посиланням на Регламент Ради (EU) від 06.10.2022 No 2022/1903 та Рішення Ради (CFSP) від 06.10.2022 No 2022/1908, згідно з якими забороняється імпорт товарів, що походять з непідконтрольних Уряду України територій Запорізької та Херсонської областей.

Такі випадки в терміновому порядку опрацьовуються на рівні центральних офісів митниць держав-членів ЄС, а також вже стали предметом робочих консультацій з Генеральним Директоратом Європейської Комісії “Оподаткування та Митний Союз”. Крім того, дана проблематика була винесена на обговорення у ході Сьомого засідання Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі (25-26.10.2022, м. Брюссель). Сторона ЄС запевнила в готовності надати максимальне сприяння у врегулювання ситуації, що склалася.

Разом з цим, Мінекономіки виходить з доцільності рекомендувати експортерам, виробничі потужності яких розташовані в Запорізький, Херсонській областях, а також, розміщені в інших областях у безпосередній близькості до лінії зіткнення з російськими агресорами, або розташовані в населених пунктах, які наразі знаходяться під ракетними та артилерійськими обстрілами російських загарбників, при експорті продукції до держав-членів ЄС оформлювати сертифікат переміщення EUR.1 у паперовому вигляді, незважаючи на наявність статусу уповноваженого експортера, або при експорті партії товару, вартість якого не перевищує 6000 євро.

Просимо  інформувати про випадки відмов із посиланням на згадані Регламент Ради (EU) та Рішення Ради (CFSP), як письмово, на адресу meconomy@me.gov.ua, так і на гарячу лінію Мінекономіки щодо режиму вільної торгівлі з ЄС + 380 44 596 6705 (пн-пт 14.00-17.00).