Імпортозаміщення в ОПК: спільна робота УСПП і Укроборонпром

Facebook Поділитись
Імпортозаміщення в ОПК: спільна робота УСПП і Укроборонпром

УСПП і Укроборонпром провели круглий стіл на тему «Імпортозаміщення: потенціал розвитку внутрішнього виробництва та зміцнення незалежності держави». 

Захід відбувся на виконання спільного плану заходів партнерів. Участь в ньому взяло керівництво Державного концерну, провідних підприємств ОПК, галузевих асоціацій, науково-інноваційних центрів, представників організацій роботодавців та профспілок.

Відеозапис https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Bc_Oqy1JSbA&feature=youtu.be. 

Згідно із Стратегією розвитку оборонно-промислового комплексу України, затвердженої Указом Президента України 20.09.2021 р. №372, імпортозаміщення критичних матеріалів, комплектувальних виробів, елементної бази, критичних технологій та мінімізація залежності від іноземних постачальників, зокрема повна ліквідація залежності від постачання матеріалів, комплектувальних виробів з Російської Федерації, інвестиції у розвиток базових та критичних технологій, є серед основних напрямків державної військово-промислової політики. 

За рахунок залучення українських виробників, аналогів виробництва країн-партнерів та власних виробничих потужностей протягом 2014-2020 років у ДК «Укроборонпром» проведено заміну близько 6 тис. позицій номенклатур товарів. 

Гострими питаннями у реалізації політики імпортозаміщення, що суттєво перешкоджає розвитку індустріальної кооперації, залишаються брак науково-технічної та конструкторської  документації, питання здійснення авторського нагляду, невизначеності щодо уповноважених на заміну виробів, нівелювання впливу технічних монополістів, недостатнє фінансування  випробувань у процесі виробництва. 

У ході круглого столу   було презентовано політику реалізації заходів імпортозаміщення підприємствами ДК «Укроборонпром» та організації закупівель, представлено узагальнений каталог виробів, які підлягають імпортозаміщенню у першу чергу. 

Наразі цей перелік нараховує більше ніж 3тис. позицій. Основні групи товарів: металопрокат, підшипники, з’єднувачі, насоси, авіаційні шини, гумо-технічні вироби, фільтри, електрообладнання, електронні компоненти, різноманітні прилади, вироби та механічні елементи (за посиланням https://ukroboronprom.com.ua/zakupivli/produkciya-yaka-potrebuje-zamishhennya).

Під час дискусії йшлося про можливості забезпечення більш глибокої локалізації виробництва у межах спільних проєктів з іноземними партнерами, провадження інноваційних технологій та збільшення участі держави у розв’язанні проблеми фінансового забезпечення  довгострокових капіталомістких та наукоємних  програм з імпортозаміщення, зокрема у авіабудівній, суднобудівній галузях та верстатобудуванні. 

УСПП  продовжуватиме роботу із забезпечення більш тісних контактів між виробниками продукції  та ДК «Укроборонпром».

У разі виникнення додаткових питань щодо організації співпраці із підприємствами, що входять до складу ДК «Укроборонпром» прохання звертатись за контактами: Красніков Денис Анатолійович, віце-президент УСПП, e-mail:denys.kras@gmail.com,моб. (095) 472 99 55. 

Контакти представників ДК «Укроборонпром»для взаємодії з питань імпортозаміщення продукції:

- Роман Аврамов, Директор із закупівель

(097)927-16-71, (044)586-24-86, roman.avramov@ukroboronprom.com

- Вікторія Борисенко, начальник відділу моніторингу

(050)593-37-13, (044)586-24-31, viktoriia.borysenko@ukroboronprom.com,

- Руслан Калайда, спеціаліст групи додаткових проектів, координатор з імпортозаміщення,

(098)873-69-95, (044)586-24-41, Ruslan.Kalaida@ukroboronprom.com

У рамках виконання Плану спільних дій між УСПП та ДК «Укроборонпром» наступним заходом визначено проведення відеоконференції з питань реалізації експортного потенціалу підприємств оборонно-промислового комплексу. З метою якісної підготовки заходу просимо надсилати на нашу адресу наявні пропозиції та актуальні запитання з цієї проблематики.