«Openeurope» та УСПП підготували посібник для бізнесу щодо використання біомаси в енергетиці (+посилання)

Facebook Поділитись
«Openeurope» та УСПП підготували посібник для бізнесу щодо використання біомаси в енергетиці (+посилання)

Неурядова організаціяOpeneurope» за підтримки УСПП підготувала посібник для підприємців України щодо перспектив використання біомаси, її економічних переваг та проаналізувала розвиток даного ринку в ЄС та Україні.

Нагадаємо, в квітні-червні цього року партнери за підтримки МЗС Литви, УСПП та обласних адміністрацій провели низку семінарів для вітчизняних підприємців в Києві, Херсоні та Житомирі.

Тематикою останнього було обрано перспективи розвитку ринку біомаси в Україні, досвід Литви в цій царині, нормативне регулювання ЄС.

Використання біомаси в світі – давно визнаний тренд, котрий дозволяє заміщувати використання дорогого газу, а також зменшувати обсяги викидів вуглекислого газу в атмосферу. Частка біомаси в електроенергетиці Європейського Союзу сьогодні складає 6%, в опаленні – 16%. 

 В Україні цей показник на рівні— 5%. Проте потенційно «зелена» електроенергія може задовольнити усі потреби населення.

Ресурси біомаси у нас великі – 21 млн. тонн нафтового еквівалента. З них найбільшу частку становлять саме аграрні відходи.

Прогнозується, що біомаса в 2035 році буде займати приблизно половину всіх відновлюваних джерел в Україні, а решта — це буде енергія, вироблена за допомогою сонця і вітру. Заплановано зниження споживання вугілля з 27 млн т до 12 млн т нафтового еквіваленту. У 2035 році біомаса фактично зрівняється із вугіллям.

Серед того, що пропонують експерти – скористатися досвідом Литви і запустити біопаливну біржу. Законопроект, підтримку якому висловлюють як Біоенергетична асоціація України, так і Держенергоефективності, наразі проходить погодження в міністерствах.

Окрім того, фахівці радять надати можливість підключення виробників тепла із біомаси до комунальних мереж, а також розробити механізм стимулювання вирощування і використання енергетичних культурв Україні.

Посібник