«Перепис»: оцінка з похибкою плюс-мінус місто Одеса

Facebook Поділитись
«Перепис»: оцінка з похибкою плюс-мінус місто Одеса

Віктор Скаршевський. віце-президент УСПП

«Перепис», проведений  під керівництвом Кабміну показав, що дані Держкомстату за кількістю населення України завищені на 4,6 млн. – за станом на 1 грудня 2019 року Держкомстат «дає» 41,9 млн. чоловік, а «перепис» – 37,3 млн .

Але, як завжди, є нюанси.

По-перше, це не перепис, а оцінка з досить істотною похибкою плюс-мінус 2,86% або 1 млн. осіб.  Тобто це оцінка з похибкою плюс-мінус місто Одеса, в якому проживає близько 1 млн. чоловік. Більш правильно було б говорити, що по результати дослідження показали, що в Україні проживає в діапазоні 36-38 млн. осіб.

По-друге, Держслужба статистики, коли говорить про населення України в кількості 41,9 осіб (на 1 грудня 2019р.), включає також і жителів непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей.
Тому порівнювати безпосередньо показник Держслужби статистики і оцінки – не зовсім коректно, адже оцінка Кабміну не включає в себе жителів непідконтрольних територій.

З іншого боку, проведене дослідження дозволяє оцінити кількість населення, що проживають на непідконтрольних територіях - близько 2,5-3 млн. осіб.

По-третє, в трьох областях – Дніпропетровській, Харківській, Київській, а також в місті Київ, кількість населення не зменшилася, а збільшилася.
Даний факт пояснюється тим, що багато жителів з непідконтрольних територій перемістилися в сусідні області.

Істотне ж збільшення населення в Київській області на 507 тис. осіб (на 28%), а в Києві на 737 тис. осіб (на 25%) пояснюється міграцією людей в пошуках роботи і більш високого рівня життя.

По-четверте, найбільше скорочення кількості населення спостерігається в західних областях України – сумарно на 1,8 млн. осіб  або на мінус 17% (при середньому показнику по Україні - мінус 11%), що пояснюється масовою трудовою міграцією жителів цього регіону.

По-п'яте, тенденція щодо зменшення кількості населення в Україні, або одним словом – депопуляція – триватиме і далі. Причому істотними темпами. Адже у нас показник народжуваності в 2 рази нижче, ніж смертності. Крім цього, триває трудова міграція, плавно переходить в повноцінну еміграцію.
Так що повноцінний перепис населення (сподіваюся, він таки буде повноцінним, а не по «сім-картками» з метою економії бюджетних грошей), запланований  на кінець 2020 року, покаже ще більш гнітючу демографічну картину в Україні.