Посилення карантину в Україні: бізнес вимагає компенсаторних заходів

Facebook Поділитись
Посилення карантину в Україні: бізнес вимагає компенсаторних заходів

Через збільшення захворюваності на коронавірус COVID-19 в Україні посилюють обмеження. Зокрема, вже введений так званий «карантин вихідного дня», за якого  в суботу-неділю можуть працювати лише продуктові магазини, аптеки та транспорт. Новація від уряду викликала скепсис в експертних колах щодо ефективності такого заходу, а підприємців відверто обурила. Зокрема, малий і середній бізнес виходить на протести в Києві та регіонах. Кажуть: вже втратили до 50% своїх прибутків і неможливість працювати  на вихідні, коли найбільші обороти – розорить їх остаточно. Це означає втрату роботи тисяч людей, зменшення доходів до бюджетів різних рівнів, критичне погіршення платоспроможності громадян.

В УСПП підтримують підприємців та вимагають від уряду якнайшвидше ухвалення комплексних компенсаторних заходів для бізнесу.

Йдеться про підтримку зайнятості шляхом надання суб’єктам підприємницької діяльності кредитів під 0% із гарантуванням з боку держави 70% тіла такого кредиту; введенням стимулів від уряду на збереження компаніями (державними і приватними) робочих місць. Якщо компанія зберігає не менше 80% свого штату – отримує дотації від держави на виплату заробітних плат у розмірі мінімалки на кожного працюючого. Більше того – в  ЄС наразі є практика, що якщо фірма не скоротить кількість своїх робітників і в подальші 2 роки, то антикризові кредити, отримані нею в період пандемії на виплату зарплат, можна буде не повертати.

«УСПП, Антикризова рада громадських організацій постійно моніторить заходи, які вживаються розвинутими державами світу для мінімізації наслідків пандемії на розвиток економіки й підприємництва. В Україні, на відміну від країн Європи та інших, досі не затверджена жодна відповідна антикризова програма. І це при тому, що карантин триває вже більше 8 місяців. Як мінімум до квітня-травня 2021 року ми будемо жити в дуже суттєвих обмеженнях для бізнесу. Уже третина малих підприємців втратили половину своїх доходів і щоб досягти попередніх темпів розвитку багатьом з них знадобиться не менше, ніж 2 роки», - каже президент УСПП Анатолій Кінах.

2 роки – лише за умов ефективних дій, підтримки державою національного бізнесу і виробників вже зараз. Чого, на жаль, практично немає.

«Потрібен гнучкий підхід до сплати компаніями орендної плати, податкові канікули для бізнесу, що найбільше страждає від введених обмежень, недопущення фіскального тиску на підприємництво. Так, введення РРО для ФОПів з початку 2021 року потрібно відтерміновувати – ініціатива сама по собі непогана, проте час обрано максимально невдало: це додаткові фінансові витрати для дрібного підприємництва, що і так на межі виживання», - підкреслили в  УСПП.

Особливо тут вимагають максимального залучення вітчизняних виробників – легкої промисловості, фармацевтичної галузі тощо – до виконання державних замовлень по забезпеченню медичної системи засобами захисту (маски, костюми, антисептики та ін.), необхідними тест-системами, медикаментами.

«Необхідно задіяти механізми сучасного державного протекціонізму, всіма силами підтримати національного товаровиробника. Зустрічати на високому рівні борти з відповідними товарами із КНР, при цьому мати падіння у легкій промисловості на 11,6% ( а в індустрії в цілому по Україні – на 7%) – м’яко кажучи неправильна політика держави», - переконаний президент УСПП. 

Очільник ділового союзу вже обговорив ці та інші питання з міністром економіки Ігорем Петрашком, зокрема, було досягнуто домовленість активізувати діяльність Національної тристоронньої соціально-економічної ради (НТСЕР) при Президентові України, яка прийме узгоджені антикризові рішення в трикутнику уряд-бізнес-профспілки.

Нагадаємо, комплексні пропозиції бізнесу УСПП та АРГО передали уряду і парламенту ще навесні та відтоді вимагають в уряду затвердження чіткої та зрозумілої антикризової програми для економіки, що корелювалася б із проектом держбюджету 2021, завданнями уряду на наступний рік та Економічною стратегією 2030, що розробляється.

«Іншого шляху наразі немає, це те, що потрібно зробити, адже допоки в усьому світі країни підтримують національний бізнес і виробників, в Україні посилюють карантин без врахування економічних наслідків. Крім того, хочу наголосити: карантин сам по собі не стримає поширення корона вірусу, його основне завдання – дати час медичній системі відреагувати на зростання кількості випадків, у тому числі і тяжких. Тому ми хочемо, щоб уряд і керівництво держави не займалися тільки обіцянками, а перейшли до конкретних дій. Адже запасу часу і міцності в Україні лишилося не так і багато», - підсумував Анатолій Кінах.