Участь в держтендерах Білорусі: українські компанії ознайомили із умовами

Facebook Поділитись
Участь в держтендерах Білорусі: українські компанії ознайомили із умовами

В УСПП відбувся відеосемінар для бізнесу України щодо участі у процедурах закупівель за державні кошти Білорусі з використанням електронних торгових майданчиків.

До заходу долучилося понад 50 представників українського бізнесу та бізнес-асоціацій. З вітальним словом виступили Посол України в Білорусі Ігор Кизим, Посол Білорусі в Україні Ігор Сокол, президент УСПП Анатолій Кінах.

Співорганізаторами відеосемінару стали Рада експортерів та інвесторів при МЗС України, Інформаційне республіканське унітарне підприємство, Національний центр маркетингу та кон’юнктури цін МЗС Білорусі.

Мета заходу – ознайомити  українські компанії з перспективами роботи на ринку Білорусі. Передбачається, що це розширить обсяги двосторонньої українсько-білоруської торгівлі та ділових контактів.

Президент УСПП у своєму виступі підкреслив, що товарообіг між країнами у 2020 році становив $4,4 млрд, скоротившись порівняно із попереднім роком на 20,7% . Попри непросту економічну ситуацію в світі, спричинену пандемією Covid-19, різноманітними карантинними обмеженнями тощо, Білорусь залишається для України перспективним торговим партнером.

“Наше завдання наразі - зберегти потенціал  економічних відносин між країнами, у тому числі розвивати горизонтальні зв'язки між бізнесом України та Білорусі”, - наголосив Анатолій Кінах. 

Посол України в Білорусі Ігор Кизим зазначив, що посольство послідовно підтримує українські компанії та експортерів.

«Такі заходи дуже важливі, переконаний, що участь українських компаній у державних закупівлях в Білорусі сприятиме нарощуванню обсягів двосторонньої торгівлі», - впевнений посол.

Ігор Сокол, посол Білорусі в Україні, наголосив на важливості подальшого розвитку взаємовигідного торговельно-економічного співробітництва з Україною та висловив підтримку ініціативам бізнес-спілок та асоціацій України і Білорусі в організації двосторонніх ділових заходів.

Український бізнес запрошено реєструватися на порталі https://export.by/. За словами директора НЦМіКЦ МЗС Білорусі Валерія Садохи, наразі там створені профайли 7 тис. копаній. Чимало випадків, коли за допомогою даного порталу були віднайдені корисні зв’язки, нові партнери, заключні контракти. До слова, Білорусь пропонує можливість укладання угод в електронному вигляді, із застосуванням цифрових підписів.

Начальник освітнього центру НЦМіКЦ МЗС Білорусі Наталія Тишкевич детально поінформувала учасників семінару про чинний порядок проведення держзакупівель і особливості участі іноземних виробників в даних процедурах.

Напередодні президент УСПП Анатолій Кінах провів робочі зустрічі-консультації із послом України в Білорусі Ігорем Кизимом та послом Білорусі в Україні Ігорем Соколом. Лідер ділової спільноти обговорив із дипломатами стан двостороннього торгово-економічного співробітництва та потенціал для реалізації інвестиційних проектів. 

Сторони домовилися підсилити комунікації між  структурованими об'єднаннями бізнесу обох країн, включаючи Торгово-промислові палати. За підсумками тристоронніх консультацій були направлені пропозиції Урядам України та Білорусі щодо створення Ділової ради. Йдеться про підписання відповідної угоди між структурованими об'єднаннями бізнесу країн-учасниць, котра закріпила б статус даного неурядового органу та дала б старт більш системним комунікаціям. Наразі робота в цьому напрямі триває.

Презентація

Можливості Національного центру маркетингу (Білорусь) з надання сприяння у розвитку співробітництва білоруських і закордонних підприємств