Україна заплатить за жорсткий карантин надвисоку ціну

Facebook Поділитись
Україна заплатить за жорсткий карантин надвисоку ціну

Віктор Скаршевський, економіст

Економічний експерт Віктор Скаршевський висловив виданню «Коментарі» думку, що ослаблення українською владою карантинних заходів уже не зупинить невідворотних соціально-економічних процесів.

Будь-яке послаблення – це вже добре. Ті сектора сфери послуг, які не мали права працювати під час тотального карантину, отримали, нарешті, можливість почати це робити. Але біда в тому, що далеко не всі зможуть відновити свою діяльність.

З ресторанного бізнесу близько 40% вже покинули ринок – і більше не будуть працювати.

Відкриття літніх майданчиків  ресторанів і кафе «приправлено» строгими правилами санепідембезпеки.  Це буде стримувати оборот. Виручка навіть у відкритих закладах виявиться набагато нижче, ніж до карантину.

В цілому ж ми будемо довго перебувати в посткарантінном синдромі.

У споживачів послуг значно впала платоспроможність. Плюс – фактор невідомості. Ніхто не знає, чи буде друга хвиля пандемії, чи буде відновлений тотальний карантин. Влада непередбачувана в цьому контексті.

Наприклад, збільшення кількості тестування однозначно призведе до статистичного ефекту збільшення числа виявлених хворих. Вони і так є, просто тепер їх будуть частіше виявляти. І невідомо, якою буде реакція на це української влади.

Так що люди будуть намагатися максимально економити. Накопичувати на черговий «чорний день».

Посткарантинний синдром торкнеться і бізнесу: в стані невизначеності, невпевненості в майбутньому ніхто не наважиться вкладати в модернізацію. Адже ніхто не знає, не закриють   його завтра-післязавтра. Відповідно, буде менше інвестицій, менше розвитку і менше робочих місць.

Так що навіть після повної відміни карантину економіка України буде скорочуватися і далі.

Очевидно, що тотальний карантин був не потрібен. На два місяці понад два мільйони людей залишилися без роботи, без джерел доходу. Після такого руйнівного впливу на сферу торгівлі і послуг вони будуть відновлюватися дуже довго, незважаючи на будь-які полегшення карантинних обмежень.

Поставивши на стоп-кран сферу торгівлі і послуг, влада повинна була, як мінімум, компенсувати бізнесу втрати. Варто було звільнити малий бізнес від сплати всіх податків, заплатити за підприємців оренду, виплатити всім співробітникам за цей проміжок часу зарплату або хоча б більшу її частину. Але цього не зробили – і не зроблять ... Кому потрібні тепер кредити навіть під нульову ставку?

Злочином проти людей були скасування планових операцій та обстежень, зупинка громадського транспорту. Хворі просто не могли дістатися до лікарні! Як не зможуть зараз дістатися до роботи, адже транспорт так і не ходить ...

У березні-квітні, згідно з даними Держстату, в Україні померло близько 100 тисяч чоловік. При цьому від ускладнень, викликаних коронавірусом –  трохи більше 300. Тим часом, той же приклад Швеції демонструє, що навіть без карантинних заходів епідемія йде на спад.

Так що –ефективність карантину взагалі під великим сумнівом.

І на останок. Уряд повинен говорити не просто про пом'якшення карантинних заходів, а представити програму перезапуску української економіки і подальшого її розвитку. Про це, на жаль, зараз навіть мови не йде.

comments.ua