Українські підприємці вивчають екологічні норми ЄС в Литві

Facebook Поділитись
Українські підприємці вивчають екологічні норми ЄС в Литві

Делегація Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) перебуває у Вільнюсі (Литва), де проводиться другий етап семінарів «Підвищення конкурентоспроможності малого і середнього бізнесу України через енергоефективність і дотримання екологічних норм ЄС».

Захід проходить в рамках освітнього проекту, фінансованого МЗС Литви та Програмою розвитку співробітництва Східного партнерства Європейського Союзу.

Серед учасників – президент УСПП Анатолій Кінах, голова Українсько-литовської ділової ради Сергій Прохоров, президент Вільнюської ТПП Сігітас Леонавічюс, голова Асоціації інженерної екології Римантас Будрис, бізнес, експерти обох країн. До складу української делегації ввійшли представники низки компаній, серед яких «Укрзалізниця», а також державної міграційної служби України.

Вітчизняні підприємці переймають досвід щодо дотримання екологічних норм ЄС. Нагадаємо, впровадження норм, стандартів та технічних регламентів Євросоюзу – одна із ключових умов виходу на європейські та й світові ринки,  конкурентоспроможності на них. Цьому питанню вже були присвячені аналогічні семінари, що проводились литовськими партнерами в Херсоні та на Одещині влітку 2018 року. За їх результатами планується випуск видання, що міститиме роз’яснення та головні документи в зазначеній сфері.

У Вільнюсі говоритимуть також про проблеми вододефіциту, водоочистки та водовідведення, раціональне використання природних ресурсів; сонячну енергетику та ін.

Окрім пленарної сесії семінару будуть організовані візити на підприємства для ознайомлення з практичним литовським досвідом.

Українські підприємці і промисловці вже давно співпрацюють із литовцями та мають низку успішно реалізованих домовленостей, в тому числі – по привабленню інвестицій, розширення партнерських кооперацій між бізнесом.

Створені кілька років тому Українсько-Литовська і Литовсько-Українська ділові ради ведуть практичну роботу з залучення литовських компаній до реалізації спільних проектів в сферах водоочистки і водовідведення, ІТ-сфері, транспорту, безпеки бізнесу, розвитку альтернативних джерел енергії. Результатом двостороннього партнерства стали конкретні проекти в Україні – зокрема пілотний проект із реконструкції очисних споруд районної лікарні на Одещині. Є інтерес литовських інвесторів до розбудови мережі сонячних електростанцій на півдні України, співробітництва в сфері АПК тощо.

Вже традиційними стали  двосторонні форуми, що проходять раз на рік за участі керівництва обох держав, організовувані УСПП та Конфедерацією промисловців Литви. Вони є своєрідною «звіркою годинників» в тому, наскільки ефективно розвивається економічна співпраця, які проблемні питання потрібно врегулювати для нарощування експорту, обміну досвідом і спеціалістами та ін. Варто відзначити, що Литва максимально оперативно реагує на пропозиції української сторони: зустрічі із представниками вітчизняної ділової громади проводить як Президент Литви Даля Грибаускайте, так і профільні урядовці із МЗС, міністерства економіки, інфраструктури, сейму тощо.

Таке тісне співробітництво дало змогу значно наростити товарообіг з Литвою – за минулий рік останній зріс на 45% та перетнув позначку в  $1 млрд.

Інформаційні матеріали, підготовлені експертами під час проекту, можна завантажити звідси: - http://openeurope.net/downloads