Війна, але український ВВП росте: що на це впливає і які подальші прогнози?

Facebook Поділитись
Війна, але український ВВП росте: що на це впливає і які подальші прогнози?

І Єврокомісія, і український уряд відзначають високу адаптивність та стійкість національної економіки в умовах війни. Наші партнери переконані, що  зростання реального ВВП складе 4,8% за результатами 2023 року. Кабмін на своєму засіданні відзначив, що у третьому кварталі 2023 року ВВП країни зріс на 9,3% і економіка України "демонструє позитивні сигнали".

То чи справді є привід до оптимізму і що насправді впливає на ріст валового внутрішнього продукту?

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль переконаний, що позитивно впливають на економіку, зокрема державні програми підтримки бізнесу, відновлення інфраструктури, стабільна робота південно-західного експортного логістичного коридору та інші фактори.

Але ж є об’єктивні труднощі із експортом через західні кордони (протести польських і віднедавна словацьких перевізників), бізнесу так само хронічно не вистачає кредитних ресурсів, натомість повернулися довоєнні штрафи і перевірки. Зростають промислові тарифи на енергоресурси. Важливі для відновлення України металургійна галузь та будматеріалів – працюють на 10-60% своїх потужностей залежно від конкретних підприємств, а програм їх підтримки досі немає.

Тому в УСПП вважають, що зростання економіки зумовлене, по-перше, вкрай низькою порівняльною базою 2022 року (коли падіння ВВП становило 28%) та вагомою допомогою Заходу, а, по-друге, активністю самого українського бізнесу – причому без системної допомоги держави.

«Саме бізнес сплачує податки практично на довоєнному рівні – попри ризики і труднощі воєнного стану, обстріли російським агресором інфраструктури. Також підприємництво активно волонтерить, донатить на потреби Збройних Сил України, а також виходить на експорт», - підкреслили в Українському союзі промисловців і підприємців. 

Осінній період, на який припадає реалізація зібраного в цьому сезоні зерна, кукурудзи і олійних – традиційно час притоку валюти в країну. І тут навіть війна з рф та блокада польського кордону не змінює цю обставину.

Іншою причиною росту ВВП є підтверджені наміри або вже реалізація першого етапу запуску серійного виробництва зброї і спецтехніки у кооперації із компаніями з ЄС. Є також інвестиції у виробництво дронів, інші технології, які використовуються в обороні України.

«Оборонно-промисловий комплекс є не лише критично важливим для реалізації завдань стримування і подальшого витіснення російського агресора, але й є джерелом нових робочих місць, та доходів держбюджету», - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

УСПП та Антикризовий штаб стійкості бізнесу в умовах воєнного стану вже надали пропозиції РНБОУ та уряду по підсиленню ОПК та виходу на серійне виробництво зброї і спецтехніки. На їх основі та з врахуванням напрацювань РНБОУ готується відповідна записка на Президента України.

Водночас, ділова спільнота закликає уряд напрацювати стратегію підвищення економічної самодостатності, адже покладатися на допомогу лише міжнародних партнерів (50% всього держбюджету) – ризиковано та недалекоглядно.

Міжнародна кредитна та грантова допомога у 2023 році складе близько $41 млрд. В України є запас міцності навіть при її скороченні на відсотків 10%, але – не більше. Справа в тім, що соціальні видатки, підтримання золотовалютного резерву і т.д. – залежить саме від допомоги, адже на оборону України спрямовуються виключно 100% власних доходів. Ми не можемо переспрямовувати кошти з цього напряму, бо він життєво важливий, навпаки – Сили оборони повинні отримувати більше коштів, спецтехніки тощо.

На все це повинна заробляти українська економіка самостійно.

Про підсумки року та прогнози на 2024-ий говоритимуть на засіданні Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану, на яке запрошені представники комітетів та фракцій ВРУ, ключових міністерств, аналітичних центрів, профспілок та бізнесу.   Захід відбудеться 21 грудня в УСПП.