Звернення Антикризової ради громадських організацій щодо проведення Національного круглого столу з розвитку України

Facebook Поділитись
Звернення Антикризової ради громадських організацій щодо проведення Національного круглого столу з розвитку України

 Звернення

Антикризової ради громадських організацій

до всього громадянського суспільства України

 

3 квітня 2015р. м. Київ

 

В нашій країні триває нечувана соціально-економічна криза, не слабшають воєнно-політичні ризики. Криза руйнує українську економіку та промисловість, спричиняє безпрецедентне падіння рівня життя наших співгромадян, загрожуючи соціальними потрясіннями. Лише за січень-лютий поточного року порівняно з цим же періодом минулого року спад промислового виробництва склав 21,7%. За стандартами ООН, Україна перетворилася на країну з високим рівнем бідності.

Не гаючи часу, необхідно докласти всіх зусиль, щоб зупинити обвал економіки країни, яка за умов розумного управління, жорстокої протидії корупції зможе реалізувати свій величезний потенціал, не допустити подальшого збідніння населення. Навколо цього потрібно консолідувати можливості та ресурси законодавчої та виконавчої гілок влади всіх рівнів та громадського суспільства для безумовного виконання спільного плану антикризових соціально-економічних дій, системної побудови держави європейського типу.

Антикризова рада громадських організацій України підтримує необхідність проведення Національного круглого столу з розвитку України. Він має працювати на основі постійного демократичного діалогу між державою та суспільством, бути ефективною платформою комунікацій та порозуміння. Влада – Президент, парламент, Кабінет міністрів України – з його допомогою мають встановити дієвий зворотній зв’язок з громадянським суспільством, експертами, практиками. Такий діалог, окрім обміну думками, має стати механізмом напрацювання шляхів вирішення проблем, майданчиком для публічних звітів влади про роботу, засвідчити нашим міжнародним партнерам відкритість і прозорість дій влади.

Ратифікована Угода про асоціацію України і ЄС. Це наш цивілізаційний вибір, пов’язаний з прагненням встановити в українському суспільстві сучасні демократичні цінності, досягти принципово нового рівня економічного розвитку та якості життя людей. Незабаром буде започаткована поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі. В той же час Україна ще не осмислила себе в колі європейської спільноти, не підготувалася до ризиків зростання конкуренції. Треба негайно розробити програми адаптації, модернізації економіки України до режиму вільної торгівлі. Ми переконані, що учасниками Національного круглого столу з розвитку України мають стати представники Євросоюзу, його дипломатичних місій та громадських організацій, а також інших потужних міжнародних інституцій.

Одним з центральних питань для обговорення на Національному круглому столі з розвитку України вважаємо програму трансформації України відповідно до нинішніх випробувань та викликів.

Впевнені – партнерство, консолідація зусиль усіх справжніх патріотів України, людей, який не байдужа її доля, які розуміють глибину нинішніх проблем – представників влади, громадянського суспільства, культури, духовенства, молоді тощо – дозволять професійно, без непотрібного пафосу і популізму напрацювати та виконати програму виходу країни з соціально-економічної кризи та її подальшого розвитку. Тільки діалог за круглим столом, напрацювання інтелектуального патріотичного продукту усіма учасниками – науковцями, підприємцями, цивільними, військовими – допоможуть сформувати та втілити в життя Національну програму відродження України. Іншого не дано.