Назріла ситуація створити інститут омбудсменів бізнесу

Facebook Поділитись

М.Д.Бузинський, голова Ради Федерації роботодавців Чернівецької області

Я представляю територіальну організацію роботодавців і фонд підтримки підприємництва. Впродовж останніх декількох років намагався піднімати питання малого бізнесу. Мушу сказати, держава де-юре задекларувала допомогу малому бізнесу, а де-факто забула про нього. Декілька конкретних пропозицій. Я вважаю першочерговим завданням, щоб малий бізнес отримав зрозумілий меседж від уряду, що держава про нього пам’ятає і готова надати необхідну допомогу, оскільки він є важливою складовою економіки України. Найперше і найголовніше – вивести із стану анабіозу структури підтримки підприємництва, які фактично перестали працювати, і в Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській областях уже декілька років фактично не працюють. Ми захищаємо малий і середній бізнес і гостро відчуваємо, що назріла нагальна ситуація створити інститут омбудсменів бізнесу, які вкрай нам необхідні.

Далі, і це дуже важливо. Ми повинні переглянути не тільки форму, а головне – зміст заходів регіональних програм як складових Національної програми підтримки бізнесу. Даруйте за таке порівняння, але регіональна програма на сьогоднішній день виглядає як мильна опера, яка може видавити сльозу, але абсолютно не наповнена жодним економічним змістом. Швидше, служить для прикриття ганебних явищ, які ми знаємо. Маленький приклад – з Чернівецької області за рішенням державного комітету лісового господарства експортувалося в Румунію деревина вищого ґатунку по 26 грн. як дрова. В той час підприємці отримували для господарської діяльності деревину другого, третього ґатунку за ціною 10-20-30 разів дорожче. Я думаю, сьогодні ми намагаємося вибудувати нові умови господарювання. В цих нових умовах малий бізнес повинен відчувати реальну підтримку, це не тільки гроші, а й всі заходи, які проводилися свого часу системою українського і регіональних фондів підтримки підприємництва. Ці фонди нині фактично на грані смерті. Наприклад, Чернівецький фонд підтримки підприємництва (а це державна структура) з 2006 року працює як громадська організація за рахунок ентузіазму декількох підприємців.

Ну і на останок. Нам треба переглянути склад громадських структур, які мають відношення до підтримки бізнесу на всіх рівнях. Від випадкових чи політично заангажованих людей треба перейти до фахового принципу, незважаючи, що це громадські організації. Залучати до підтримки бізнесу людей, які знають, що робити і вміють це, тоді буде результат.