Проблеми оподаткування імпортних ліків мають бути вирішені

Facebook Поділитись

Ф.І.Жебрівська, голова Правління ПАТ «Фармак»

Я представляю фармацевтичну галузь України. Вітчизняне законодавство з фармацевтики адаптовано до європейських законів, але за ці останніх три роки туди було «вшито» стільки корупційних схем, що сьогодні воно потребує змін. Ми підготували проекти законів, постанов Кабінету міністрів, наказів міністерства охорони здоров’я, зміст яких – забрати корупційну складову. Але просуваються вони важко, тому прошу вашої підтримки.

Реформування економіки – справа дуже серйозна. Прошу уряд, щоб він взяв на себе сміливість та запровадив медичне страхування. Я розумію, оскільки грошей немає, треба подумати, як не посилювати тягар на робітників і виробничників, як підтримувати пенсіонерів і малозабезпечених, але без страхування ми не зуміємо налагодити повноцінну охорону здоров’я громадян України, не зробимо ніяку медичну реформу.

Важливе питання – введення 7% ПДВ на ліки. Певно, в законодавстві вийшла якась плутаниця, поставили слово «постачання», випав імпорт. І вийшло, все, що стосується складових субстанцій, готових лікарських засобів – повна ставка 20%. Я думаю, потрібно це змінити, таким чином будуть додаткові надходження і мине соціальна напруга в суспільстві.

А.П. Яценюк: Я дякую за слушне питання. Прийняттям закону, про який ви говорите, ми хотіли допомогти розвинути внутрішнє фармацевтичне виробництво. Воно знаходиться в неконкурентних умовах, ми хочемо допомогти виробляти вітчизняні препарати і продавати їх дешевше за імпортні. Основна причина, чому була введена мінімальна ставка 7%, це те, що торгівля медпрепаратами – один з найбільш прибуткових бізнесів в країні і світі. Що робили? По інвойсу по імпорту завозили препарат, який коштує 1 долар, в середньому за 4 долари. Завищували інвойс, щоб не платити тут податок на прибуток, переганяли гроші за кордон, маючи 400% прибуток. Введенням цього податку ми заставили декларувати реальну вартість товару. Після введення цього податку навпаки повинна відбутися стабілізація ціни. Фармацевтична мафія – це відома в світі, і ми повинні разом з нашими виробниками, з міністерством охорони здоров’я і держлікслужбою почати викорінювати ці нечесні прибутки. Я прошу міністерство фінансів, дійсно, є ряд неузгодженостей, які треба терміново ліквідувати. На засідання уряду ми винесемо внесення змін до законодавства, щоб на наступному тижні проголовувати і виправити помилки.

Щодо медичного страхування. Від міністра охорони здоров’я я очікую конкретного бачення проведення змін в системі. Перше, що треба, це ліквідувати так званий експеримент, він не працює абсолютно, звівся до арифметичного скорочення закладів і лікарів, і, до речі, навіть не зменшилося я фінансування. Друге, ми очікуємо, що новий міністр запропонує концепцію, він вже працює з західними фахівцями. Але це буде непростий процес, як і в цілому реформа соціальної системи.