Як нині оподатковуватимуть житлову площу?

Facebook Поділитись

В останній редакції статті 265 Податкового кодексу України, внесеними Законом № 1166, слова «житлова площа» змінили на «загальна площа». Отже, при розрахунку податку на нерухомість буде враховуватися не житлова площа, а загальна. Об'єктом оподаткування є квартири і будинки, площа яких перевищує 120 кв. м і 250 кв. м відповідно. Квартири і будинки меншої площі підпадають під податкову пільгу з податку на нерухомість. Оподаткуванню також підлягає сумарна площа квартири і будинку, якщо вона перевищує 370 кв. м. 

Через такі зміни кількість платників податку на нерухомість навряд чи суттєво зросте.  Насамперед, податок на нерухомість сплатять власники декількох квартир, будинків. Якщо людина є власником одної квартири загальною площею до 120 кв.м. та одного будинку загальною площею до 250 кв.м., вона податок на нерухомість не сплачуватиме.

Податок на нерухомість нараховується лише на кількість метрів, що перевищує «пільгове», не обкладене податком, значення. Але слід мати на увазі, що пільга по сплаті податку не застосовується у разі, якщо буде доведено факт отримання доходів з нерухомості - від здачі її в оренду, лізинг або використання в комерційних цілях.

Ставка податку на нерухомість не змінилася, вона становить 1 % від мінімальної зарплати на початок податкового року для сумарної площі нерухомості від 370 кв. м до 740 кв. м і 2,7 % – якщо вона перевищує 740 кв. м.  Для розрахунку податку за 2013 рік розмір мінімальної зарплати станом на 1 січня 2013 року становив 1147 грн., а отже податок за 2013 рік з 1 кв.м. оподатковуваної площі слід розраховувати з вартості 11,47 грн.

Звітний період з податку на нерухомість – рік. Тобто найближчим часом громадяни отримають повідомлення за місцем реєстрації об’єкта житлової нерухомості з реквізитами і сумою податку, який належить сплатити.

Стосовно реєстрів нерухомого майна, Податковим кодексом передбачено, що органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, зобов'язані щоквартально, у 15-денний термін після закінчення податкового (звітного) кварталу подавати контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку податку, за місцем розташування такого об'єкта нерухомого майна станом на перше число відповідного кварталу.

Які  труднощі можуть виникнути при сплаті цього податку? Перш за все,  варто приготуватися до сплати цього податку фінансово, оскільки за отриманим повідомленням про сплату податку громадянам необхідно буде перерахувати кошти у 60-денний термін. Несплата цих сум у передбачені Податковим кодексом строки призведе до нарахування санкцій. Крім того, якщо податкове зобов’язання стає узгодженим, контролюючі органи мають право стягувати кошти з боржника.

Якщо у людини виникли питання щодо розрахованої суми, треба звернутися з письмовою заявою до податкового органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звіряння даних щодо об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у її власності, до  розміру загальної площі об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у її власності, права на користування пільгою щодо сплати податку, розміру ставки податку і нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними податкової та даними, які надав громадянин (на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності), контролюючий орган за місцем проживання громадянина проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення - рішення.

До речі, у країнах Європи податок на нерухомість існує давно. Ставка податку найчастіше розраховується на базі кадастрової вартості, яка зазвичай менше ринкової вартості. Як правило, податок сплачується раз на рік. У більшості країн Євросоюзу мінімальна ставка не перевищує 1%. За рік власники нерухомості в Європі платять податок на нерухомість в середньому від 100 до 400 євро.

У Арабських Еміратах, наприклад, замість податку на нерухомість є річний внесок на утримання будинку, у якому власник купив квартиру. Плата за утримання розраховується за різними ставками залежно від району, складає від 1,4 до 5,5 доларів за квадратний фут у рік.