1+1 // Контракт десятиліття. Україна та Cаудівська Аравія домовилися про спільне будівництво літаків

Facebook Поділитись

Саудівська Аравія обіцяє буквально посеред пустелі збудувати авіазавод для виробництва українських літаків. Українські авіабудівники підписали остаточну угоду на спільне виробництво літаків для Саудівської Аравії. Фактично це дорожня карта з фінансовими зобов'язаннями. Великий контракт, в якому не передбачені російські комплектуючі, – винятково європейські, канадські та американські. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Цілих три роки шейхи Саудівської Аравії придивлялися до українського авіапрому. Приїжджали на оглядини, запрошували в гості і от нарешті вони сказали остаточне: "Так" – вони готові співпрацювати з українцями і платити за це свої гроші.

Підписання документу відбувається по-східному з розмахом. Десятки теле- та фотокамер, серед гостей – усе керівництво Збройних сил Саудівської Аравії, члени королівської родини. Перший етап угоди – постачання готових літаків з України. Другий – виробництво їх у Саудівській Аравії.

"По суті, ми сьогодні підписали дорожню карту, в якій чітко прописані часові рамки, фінансові умови зі створення першої партії літаків Ан-132, Ан-148 та їхніх модифікацій", – говорить перший віце-президент ДП "Антонов" Олександр Коцюба.

Араби ніби перевіряли українських авіаконструкторів. Вони поставили небачені до цього в авіації терміни – за півтора року розробити та побудувати легкий транспортний літак. "Антонівці" впоралися – перший Ан-132 уже в складальному цеху.

"Вони нарешті дійсно побачили у нас партнерів. Ми вже можемо планувати надходження коштів, ми вже можемо планувати більш активну фазу з виробництва літаків", – наголошує президент ДП "Антонов" Михайло Гвоздьов.

Саудівська Аравія своєю чергою обіцяє буквально посеред пустелі збудувати авіаційний завод для виробництва українських літаків.

"Ми тут у Саудівській Аравії працюємо з різними держустановами і скоро розпочнемо цю роботу", – запевнив керівник "Такнія-Аеронавтікс" Алі Мохамед Аль-Гамді.

Це лише перший крок, прогнозує керівник "Укроборонпрому" Роман Романов. Слідом за авіацією, підтягнеться і витчизняне танко- та суднобудування. Саудівська Аравія – багата країна, вона готова витрачати мільярди доларів на свою безпеку. Саме тут проходить найбільша на Близькому Сході виставка військового обладнання. На цій виставці представлене все те, що так необхідне українському війську. Сюди привезли новинки та відкриття, які вже сьогодні можуть рятувати життя українських бійців на фронті.

Араби пишаються власними бронеавтомобілями, хоча зізнаються, що свого часу приїжджали саме в Україну за досвідом виробництва таких панцерників. Сподіваємось, Ан назавжди лишиться конкурентним українським брендом.