Урядовий кур'єр // Бізнес із Донбасу обживається на Вінниччині

Facebook Поділитись

У Вінницьку область, яка третій рік поспіль лідирує в Україні за темпами приросту промисловості, з початку воєнних дій на сході країни з Донбасу перебралися та вдало розпочали тут свій бізнес понад 170 малих і середніх підприємств. Звісно, вибираючи місце для переїзду, вони враховували готовність місцевої влади швидко реагувати на зміни та спрощувати процедури з перереєстрації суб’єктів господарювання. «Через прозорі офіси, пенсійні органи та статистику ми готові були за два-три дні робити перереєстрацію документів. Це і привабило підприємців», — зазначив перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко.

Першими перебралися ІТ-компанії. Потім — різні за профілем бізнесові структури. Наприклад, компанія «Пірена» з Луганської області успішно налагодила неподалік Вінниці виробництво засобів захисту: касок, шоломів, костюмів для вогнеборців. Разом із власниками компанії переїхало 20 працівників, які розробляли ці костюми, тобто інтелектуальний потенціал.

Область очікує на  прихід великих підприємств, які раніше працювали на сході країни та в АР Крим. Охочі є. «Позитивним сигналом для інвесторів стало проведення прозорого аукціону на 10 гектарів землі у місті Вінниці, який виграла UBC Group (Українська пивна компанія), що працювала в Криму та виробляє холодильне обладнання для виготовлення і продажу пива. Сподіваємося, з травня цього року на майданчику розпочнуться будівельно-монтажні роботи», — повідомив Андрій Гижко.

Усі підприємці контактують між собою, тож, вибираючи нове місце, вони зважали на сприятливий бізнес-клімат на Вінниччині. Торік у промисловості і сільському господарстві області реалізовано 30 інвестиційних проектів на загальну суму 1,3 мільярда гривень. Виробники випускають конкурентоспроможну продукцію, розширюють ринки збуту. Наприклад, три молочні підприємства області вдало пройшли акредитацію ЄС і мають право експортувати  продукцію на європейські ринки.