УНІАН // Нацбанк пом'якшив низку валютних обмежень для бізнесу

Facebook Поділитись

Нацбанк звільнив від обов'язкового продажу валютні надходження від нерезидентів у формі грошового забезпечення для участі в аукціонах, торгах або тендерах, що проводяться резидентами.

Національний банк України послабив ряд введених для стабілізації ринку валютних обмежень щодо зовнішньоторговельної діяльності. Про це повідомляється на сайті регулятора з посиланням на постанову №13, яка набирає чинності з 23 лютого. Згідно з документом, Нацбанк звільнив від обов'язкового продажу валютні надходження від нерезидентів у формі грошового забезпечення (гарантійний внесок, застава, завдаток, депозит, гарантія) для участі в аукціонах, торгах або тендерах, що проводяться резидентами. Також регулятор дозволив банкам купувати для клієнтів валюту без обліку в загальній сумі власної валюти на рахунках клієнта отриманого грошового забезпечення від нерезидента для участі в торгах, тендери чи аукціони. За оцінками НБУ, ці кроки сприятимуть зростанню реалізації продукції українського виробництва покупцям-нерезидентам, оскільки полегшать проведення закупівель не лише в державних, але і у всіх суб'єктів господарської діяльності.

Крім того, як наголошується в постанові, банк зможе купувати валюту на користь клієнта, якщо сума власної валюти на рахунку цього клієнта не перевищує 100 тисяч доларів США, що в 4 рази вище діючого ліміту на рівні не вище 25 тисяч доларів. "Ослаблення цих обмежень не чинитиме дестабілізуючий вплив на ситуацію на міжбанківському валютному ринку", - запевнив НБУ.