УНІАН // Нацбанк пом'якшив обмеження на валютному ринку

Facebook Поділитись

Регулятор розширив перелік валютних надходжень бізнесу, не підлягають обов'язковому продажу, а також дозволив виплату дивідендів на користь іноземних інвесторів за всі попередні роки. 
Національний банк України розширив перелік валютних надходжень бізнесу, звільнених від вимоги регулятора щодо обов'язкового продажу 50% на міжбанківському валютному ринку. 
Як повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №19, яка набирає чинності з 3 березня 2018 року, тепер вимога щодо обов'язкового продажу 50% надходжень не застосовуватиметься до коштів, отриманих компанією-резидентом у формі зовнішніх кредитів або позик для рефінансування існуючого боргу перед нерезидентами або уповноваженими банками за іншими кредитами або позиками. За оцінками НБУ, це рішення полегшить рефінансування існуючих зобов'язань і подальше залучення коштів на зовнішніх ринках для українських підприємств-експортерів. Також у рамках постанови Нацбанк розширив можливості українського бізнесу достроково погашати зовнішні валютні кредити і позики, дозволивши дострокове погашення в межах щомісячного ліміту 2 млн дол. для одного резидента-позичальника в межах одного уповноваженого банку. 
Це рішення, як зазначив НБУ, дасть змогу бізнесу ефективнішо управляти власними борговими зобов'язаннями перед нерезидентами. Також Нацбанк дозволив виплату дивідендів на користь іноземних інвесторів за 2017 рік і встановив єдиний ліміт на оплату валютних дивідендів за всі попередні роки в межах 7 млн дол. в місяць.