AgroPortal // Довгострокове планування значно знизило вартість зерновозів Укразлізниці

Facebook Поділитись

Середня вартість вагонів-зерновозів «Укрзалізниці» з поставкою під навантаження у першій декаді листопада 2022 р. становила 2880 грн/добу.

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» з посиланням на результати аукціонів 3 жовтня поточного року в системі «Прозорро.Продажі».

«Більшість зіграних лотів виграли безпосередні компанії виробники зерна або компанії, що займаються торгівлею ним. Спекулятивна складова на цих торгах була мінімізована через необхідність завчасно визначати, який вантаж має їхати, та якими є початкові та кінцеві точки доставки вантажу. Такий підхід передбачає завчасне відповідальне планування основних параметрів перевезення для реальних власників зерна», — пояснюють експерти.

За данмими УКАБ, ще тиждень тому аукціонні ставки на вагони-зерновози були дуже завищені дисбалансом попиту та пропозиції, а також можливістю спекуляції дефіцитним ресурсом. Так, у маршрутних відправленнях під навантаження на третю декаду жовтня ставки сягнули рівня 12 270 грн/добу.

«Можливість визначати, звідки і куди має їхати вантаж лише за 2-3 доби до навантаження, дає значне поле для спекуляцій і штучного підняття вартості логістики зерна», — пояснюють в асоціації.

УКАБ висловила вдячність керівництву АТ «Укрзалізниця» за впровадження під час проведення аукціонів підходів, що передбачають більш довгострокове планування частини перевезень та загальне зниження дисбалансу попиту та пропозиції на залізничні перевезення зерна.