Фінансовий клуб // Нацбанк стрімко знизив облікову ставку до 8%

Facebook Поділитись

Національний банк ухвалив рішення знизити облікову ставку одразу на 2 відсоткові пункти – з 10% до 8%.

Про це заявив голова НБУ Яків Смолій.

«Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 8%», – заявив Яків Смолій.

Таким чином облікова ставка за останній рік скоротилася більше, ніж вдвічі із рівня в 18%.

Нова ставка почне діяти з 24 квітня.

Яків Смолій заявив, що це має підтримати економіку в умовах пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 та карантинних заходів.

Останньому зниженню облікової ставки на 2 в.п. сприяло те, що інфляція у березні-квітні була нижчою, ніж очікувалося, попри тимчасове зростання цін протягом перших тижнів карантинних заходів.

«У березні зростання споживчих цін у річному вимірі сповільнилося до 2,3%. Зростання цін стримували насамперед три фактори: здешевлення енергоносіїв на світових ринках, відображення залишкових ефектів від торішнього зміцнення гривні, а також збільшення пропозиції сирих продуктів харчування», – повідомив він.

Яків Смолій каже, що «ці чинники переважили зворотний тиск на ціни з боку березневого послаблення гривні та ажіотажного попиту на окремі товари після запровадження карантинних заходів».

Правління Національного банку ухвалювало рішення щодо зниження облікової ставки в умовах, коли інфляційний тиск є помірним, а економіка потребує суттєвої підтримки через негативний вплив карантинних заходів на показники ділової активності, споживання та зайнятості населення.

«У комплексі з іншими заходами, вжитими Національним банком, зокрема з розширення інструментарію для підтримання ліквідності банків, та запровадженням банками пільгових умов для позичальників, це надасть економіці стимул, необхідний для підтримання населення і бізнесу в ці складні часи та швидкого відновлення ділової активності після завершення карантину», – зазначено в повідомлені НБУ.