ЛIГАБiзнесIнформ // Роботодавці презентували ТОП-12 завдань з метою змін у економіці країни

Facebook Поділитись

5 лютого в Києві за участі провідних українських підприємців, керівників галузевих асоціацій та територіальних об’єднань організацій Федерації роботодавців України, вчених та експертів відбувся круглий стіл з обговорення Маніфесту роботодавців. За словами модератора заходу, Генерального директора ФРУ Руслана Іллічова, це не просто документ, а програма дій, написана безпосередньо українськими підприємцями.

Її мета – дати поштовх вітчизняній економіці,  створити нові робочі місця, такі умови, за яких українці будуть залишатися жити і працювати в Україні. Адже ключовий виклик, який наразі стоїть перед українськими роботодавцями – трудова міграція.

Як нагадав присутнім Голова Ради ФРУ Дмитро Олійник, Федерація постійно реагує на виклики перед вітчизняною економікою. Перший Маніфест роботодавців було видано 2011 року і багато з його завдань було реалізовано. Йдеться, наприклад, про зниження майже удвічі ставки ЄСВ, упровадження автоматичного відшкодування ПДВ, суттєве скорочення видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, прийняття Митного кодексу та Закону про «єдине вікно» на митниці. 2015 року ФРУ був підготовлений комплексний План модернізації України.

Новий Маніфест роботодавців є логічним продовженням цих документів, скоригованим відповідно до реалій сьогодення. Це конкретний план економічного розвитку країни, який охоплює  всю систему  економіки та містить інструменти реалізації кожного з його 12 пунктів.

"Багато років тому прем’єр-міністр уряду Великої Британії говорив про те, що він не може погодитися з тим, що закони, які регулюють промисловість великої нації, мають стати предметом партійних суперечок, - нагадав Дмитро Олійник. -  Саме з цих позицій відповідально заявляємо: ми знаємо, як створити до 2030 року 2 млн. високопродуктивних робочих місць, в який спосіб забезпечити поступальне збільшення частки переробної промисловості у ВВП з 12,4% до 25% у найближче десятиліття".

Вже кілька років економіка України начебто стабілізувалась і зростає. Втім, таке зростання близьке до середньосвітових показників – до 3 відсотків. Якщо ж ми хочемо наздогнати більш розвинені країни, економіка України має зростати швидше, ніж в успішних сусідів. Українські роботодавці переконані, що це має відбуватися на рівні не менше 7% у середньорічному вимірі за період 2020-2030 рр.

Як цього досягти? Реалізація практично кожного із пунктів Маніфесту роботодавців України здатна додати зростанню економіки щонайменше 1%.

А для цього економіка Україна повинна мати ті стимули, якими сьогодні активно користуються наші сусіди, наголошують представники бізнесу.

Країні потрібна нова індустріалізація, масштабні проекти з обов'язковою локалізацією виробництва, переорієнтація публічних закупівель на власного виробника, доступні кредитні ресурси, індустріальні парки, вільні економічні зони, ефективне Експортно-кредитне агентство, збільшення обсягів переробного експорту. Лише за таких умов роботодавці зможуть забезпечити конкурентні зарплати на українських підприємствах.

Але для того, щоб цей план став реальністю, він повинен лягти на стіл кожного політика, урядовця, чиновника.  Успішну країну можливо побудувати лише спільними зусиллями бізнесу, профспілок, влади та громадськості. Тож роботодавці закликають усіх однодумців приєднуватися до їх ініціативи та стати її співавторами.