Сегодня.ua // Яким буде курс долара до літа і чому: економісти дали прогноз

Facebook Поділитись

Зростання попиту на валюту накладеться на сезонні чинники

У II кварталі 2021 року в Україні зростатимуть ціни, зарплати і безробіття. Сайт "Сьогодні" спробував розібратися - як зміниться курс гривні до долара, і що на нього впливатиме до кінця червня.

Опитані виданням аналітики були одностайні: долар коштуватиме близько 28 грн.

От як охарактеризував квартальний тренд керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

"Складна епідеміологічна ситуація і низький рівень ділової активності стримуватимуть активність ринку. Попит на валюту залишиться низьким. Ключовий чинник ризику - активність нерезидентів, які в разі заведення валюти в країну можуть підтримати курс і зміцнити його, але в разі пасивності можуть, навпаки, призвести до ослаблення гривні. Висока інфляція посилюватиме тиск на гривню. А підтримають гривню сезонні тренди, пов'язані з активністю аграріїв з продажу валюти".

Глава Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський каже, що курс гривні буде значно коливатися під впливом зростання попиту на валюту (висхідний тренд). А от сезонні чинники - збільшення експорту, зниження імпорту енергоресурсів - посприяють зміцненню гривні.

"В результаті очікуємо коливання курсу в коридорі 27,9-28,1 грн/долар", - уточнив він.

Віце-президент з питань економічної політики в УСПП Віктор Скаршевський додав, що зовнішньоекономічна кон'юнктура у вигляді зростання світових цін на метал, руду і зернові (основні статті українського експорту), відновлення припливу валюти від нерезидентів для купівлі гривневих ОВДП сприяє обмінному курсу. І цей тренд поки зберігається.

А член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин очікує прискорення зростання курсу в червні до 28,2 грн/долар і вище замість звичайного сезонного зміцнення гривні.

"У вересні у нас велике погашення держборгу, близько 8 млрд дол. Тому Нацбанк буде акумулювати долари, що викличе зростання курсу", - аргументував він.

Раніше ми повідомляли, що в Україні до літа виростуть ціни, і розповідали на скільки і чому.

Також нагадаємо, "Сьогодні" дав прогноз, якими будуть зарплати до літа-2021 і чи стануть українці багатшими.

Нагадаємо, тим, хто інвестує в долар "в довгу", на рік і більше, варто купувати валюту саме на спаді курсу. Про причини зміцнення гривні і прогнози курсу також дивіться в сюжеті.