Україна та ЄС продовжили на рік дію "транспортного безвізу"

Facebook Поділитись

Мінінфраструктури повідомляє, що дія Угоди про лібералізацію вантажних автоперевезень пролонгована до 30 червня 2024 року.

Документ, який був підписаний у червні 2022 року, скасував необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС.

«За перший рік домовленість довела свою практичну ефективність. За період її дії обсяги двосторонніх та транзитних автомобільних вантажоперевезень зросли на понад 50%.

І це далеко не межа нашого росту. Разом з європейськими партнерами ми наразі розвиваємо необхідну логістичну інфраструктуру на кордоні. Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення відкрили 2 нові пункти пропуску на кордоні Румунією, а також пункт контролю на тимчасовій інфраструктурі для пропуску порожніх вантажних транспортних засобів на кордоні з Польщею. Окрім цього, розширили пропускну спроможність пункту «Краківець - Корчова» та впорядкували роботу пункту «Ягодин - Дорогуськ» на кордоні з Польщею.

Такі проєкти допомагають не тільки підтримати українську економіку та знаходити логістичні рішення для експортерів. Ефективна реалізація «транспортного безвізу» наближають нас до нашої головної зовнішньополітичної мети - набуття членства в ЄС», - зазначив Олександр Кубраков, Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Після підписання Угоди у червні 2022 року кількість перевізників, які перетинали кордон в напрямку ЄС, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року збільшилась на 53%, а сама ж кількість перетинів - на 43%.

Угода також спрощує процедуру визнання водійських документів. Україна та ЄС звільнили власників посвідчень водіїв, виданих однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія.