УНІАН // Фінансова звітність компаній тепер знаходиться у відкритому доступі - Кабмін

Facebook Поділитись
Державна податкова служба (ДПС) оприлюднила фінансову звітність компаній на Єдиному порталі відкритих даних та на власному сайті.

Як повідомляється на урядовому порталі, тепер кожен може ознайомитися з реальним фінансовим становищем компаній і розміром сплачених ними податків до бюджету.

За даними прес-служби, ДПС виконала вимоги оновленої редакції постанови про відкриті дані та оприлюднила фінансову звітність компаній. Це інформація про фінансовий стан і діяльність компанії, яка містить відомості про доходи, збитки, активи та кошти, що знаходяться на балансі.

"Довгий час бізнес в Україні не мав легального доступу до фінзвітності. В результаті підприємці не могли приймати зважених рішень про співпрацю з партнерами, а іноземні компанії - оцінити реальну ситуацію на ринку України. Розуміння ринку дозволяє створити якісний і потрібний продукт, в цілому розвиває бізнес в Україні та відкриває можливості для зростання іноземних інвестицій", - цитує прес-служба міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Відзначається, що відкрита фінансова звітність допоможе українському бізнесу підвищити прозорість підписання угод з підрядниками, краще оцінити розвиток своєї компанії щодо ключових конкурентів і зменшити ризик співпраці з компаніями-одноденками.

"Відкриття інформації про фінансову звітність компаній - це важливий етап у детінізації ринку і ще один крок до прозорості економіки держави. Знадобилося більше ніж три роки, щоб її публікували у формі відкритих даних. Раніше ця інформація була конфіденційною. Виняток становили приватні акціонерні товариства - їх звітність була відкритою, і вони зобов'язані її регулярно публікувати", - сказано в повідомленні.

Сфера відкритих даних

Україна посіла 17-е місце в європейському рейтингу розвитку сфери відкритих даних Open Data Maturity Report 2020, складеному Європейським порталом даних (EDP), набравши 2180 балів з 2600 можливих.

За словами віце-прем'єр-міністра - міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, Мінцифри поставило за мету зробити Україну однією з трьох кращих країн світу з відкритості даних.