УНІАН // Міністр економіки анонсував нові програми іпотеки та кредитів для середнього бізнесу

Facebook Поділитись

Міністр економіки обіцяє розширення програм через зміни до бюджету.

У Мінекономіки анонсували появу нових програм щодо кредитування середнього бізнесу, а також розширення програми іпотеки для громадян. Про це заявив міністр економіки Ігор Петрашко у прямому ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1", передає ТСН. За словами міністра, наразі ставка по іпотеці складає приблизно 10%. Вона є зависока та не працює масово.

"Для того, щоб запрацювало, треба, щоб ставка в іпотеці в достроковому періоді 10-15 років була 3-4%. Тоді це буде масово. Це прості розрахунки. А кредити, які об'єктивно зараз середні є в країні, вони йдуть вниз.

Ця програма, яка була "5-7-9", було дуже важко її запускати, але один з позитивів цієї програми було то, що банки почали кредитувати і конкурувати. І вже нема ставок 24-25. І не тільки через облікову ставку. А тому, що перекредитовуються в інших банках і отримують компенсацію під 0. І в нас приріст, коли ми починали, третій місяць загальна сума була 250 мільйонів видано взагалі в країні, то на липень ми виходили і продовжуємо в районі 800-900 мільйонів в тиждень. Це недостатньо ще, бо ми хотіли, щоб програма була до 20 мільярдів, але зараз ми вже маємо порядка 6,5. І стабільно 700-800 мільйонів в тиждень. Зараз програма для тих категорій, для яких вона була, працює. Але цього недостатньо.

В змінах до бюджету на наступний рік ми будемо розширювати програми. Будуть нові програми – для середнього бізнесу, бо зараз вона діє тільки для мікро та малих підприємств із обмеженою компенсацією, розширення на людей іпотеки. Зараз іпотека ринкова в районі 10+ відсотків. Є різні випадки, але це точково. Люди не будуть брати кредити під 10% масово", - сказав Петрашко. Також він навів розрахунок, за яких умов люди можуть почати масово брати іпотечні кредити.

"Простий розрахунок показує: середня зарплата 10 тисяч гривень, сім'я заробляє десь 16-17 тисяч (середній дохід), для того, щоб квартиру 40-45 тисяч доларів, яка є середня по Україні, кредит під 3% каже, що сім'я буде оплачувати в районі 7-8 тисяч гривень з розрахунку 10+ років амортизації. Тоді будуть брати.

Якщо буде більше 8 тисяч гривень обслуговування, це проценти і тіло, кредит на іпотеку масово не будуть брати. Для того, що нам вернутися в 2007 рік, коли іпотека в валюту переведена на гривні становила в рік 200 мільярдів гривень в теперішньому еквіваленті. Про таке ми можемо тільки мріяти. Але зараз це потихеньку закладаємо в наступні періоди, щоб у 2021 році пішли масові кредитування", - пояснив Ігор Петрашко.