УНІАН // НБУ має продовжувати знижувати облікову ставку – Шевченко

Facebook Поділитись

За словами голови Нацбанку, регулятор може зробити багато для зниження тиску на банки в період коронакризи.

Новий голова Національного банку України Кирило Шевченко вважає необхідним продовження політики зниження облікової ставки.

Про це він заявив в ході представлення на посаду. "Ми, як Національний банк, мають разом створити необхідні умови для розвитку кредитування реального сектора економіки. Сьогодні одним з основних драйверів зростання кредитного портфеля є споживче кредитування, яке для банків досить легкий інструмент, але не створює позитивного ефекту для економіки та населення", - сказав Шевченко.

Тому, за його словами, НБУ має допомогти збалансувати портфелі банків, посиливши роботу щодо зниження частки проблемних кредитів у банківській системі та обмеживши використання довгострокових цінних паперів, які банки купують, використовуючи вільну ліквідність, замість кредитування підприємств.

"Водночас НБУ має продовжувати політику зниження облікової ставки, яка в підсумку призведе до здешевлення кредитів для кінцевого споживача, для кінцевого бенефіціара - позичальників банків", - підкреслив Шевченко. Крім того, на думку глави НБУ, регулятор може зробити багато для того, щоб в період коронакризи знизити тиск на банки.

За словами Шевченка, необхідно переглянути питання ефективності кредитних канікул, адже в умовах зростання неплатежів по кредитах банків "зв'язані руки" в частині більш активної видачі доступних кредитів. Голова Нацбанку вважає, що ці кроки дозволять підприємствам реального сектору економіки одержати кредитну підтримку.

"Колеги, я впевнений, що ми подужаємо ці завдання. Для мене, коли мова йде про ефективність команди, визначальними є такі загальновідомі та перевірені історією принципи - професіоналізм, знання та вміння. Як банкір з 25-річним досвідом, я вам скажу - у світі фінансів немає нічого важливіше й дорожче репутації. Це і є мій вказівник на наступні сім років", - підсумував Шевченко.