УНІАН // Рада підприємців при Кабміні закликала президента ветувати законопроект №1049 через скандальну поправку

Facebook Поділитись

Україна порушила зобов'язання перед Світовою організацією торгівлі.

Рада підприємців при Кабінеті міністрів України направила офіційного листа президенту України, голові Верховної Ради України, а також прем'єр-міністру України, в якому пропонує ветувати законопроект про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів (№1049). Критику Ради підприємців викликав не сам законопроект, а поправка №8, яка була внесена депутатами-членами профільного Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики напередодні фінального голосування за законопроект у сесійній залі.

Хоча законопроект стосується запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, з подачі ряду народних депутатів була внесена поправка, яка тематично абсолютно не стосується теми законопроекту, але вносить серйозні зміни до порядку ціноутворення на тютюновому ринку. "Ця поправка була внесена наспіх, з порушенням вимог ч. 1 ст. 116 Регламенту і вона ніяк не пов'язана зі змістом законопроекту і метою його прийняття", – заявив у листі голова Ради підприємців Леонід Козаченко.

Крім того, у Раді підприємців нагадують, що чинними законами України (в т. ч. ст. 44 і 190 Господарського кодексу, ст. 11 і 12 Закону України «Про ціни і ціноутворення») забороняється вводити необґрунтовані заборони та обмеження в ціноутворенні. "Також прийнята поправка не узгоджується з вимогами Всесвітньої торгової організації та міжнародними принципами ціноутворення і регулювання ринку тютюнових виробів", – нагадує Леонід Козаченко.

За прогнозами Ради підприємців, згадана поправка №8 призведе до необгрунтованого підвищення цін на сигарети на 18% (тобто в середньому на 7 гривень за пачку) вже в найближчі тижні. Це не тільки збільшить витрати населення, але також розширить тіньову торгівлю тютюновими виробами.