УНІАН // Рада прийняла закон про держгарантії по кредитах перед банками

Facebook Поділитись

Йдеться про гарантії на суму до 5 мільярдів гривень.

Верховна Рада прийняла закон про державні гарантії, які надаються на портфельній основі по кредитах перед банками. За прийняття законопроекту №3659-д «Про державний бюджет України на 2020 рік» щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом» у другому читанні проголосували 268 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Як сказано в законопроекті, закон про держбюджет пропонується доповнити двома статтями. Перша говорить про те, що у 2020 році державні гарантії на портфельній основі в обсязі до 5 млрд грн можуть надаватися за рішенням Кабінету міністрів, погодженим з Бюджетним комітетом Верховної Ради.

«Для забезпечення часткового виконання боргових зобов'язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються суб'єктам господарювання мікропідприємництва, малого і / або середнього підприємництва - резидентам України, в розмірі, що не перевищує 80% загальної суми таких боргових зобов'язань по портфелю кредитів і 80% по кожному окремому кредиту», - сказано в тексті законопроекту.

Друга стаття говорить про те, що Міністерству фінансів надається право здійснювати за рішенням Кабміну випуски облігацій внутрішньої державної позики понад обсяги, встановлені додатком до закону про держбюджет, «з подальшим придбанням у держвласність в обмін на такі облігації акцій додаткової емісії акціонерного товариства, яке створено з метою впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом».

«На обсяг випущених облігацій внутрішньої державної позики Міністерство фінансів збільшує відповідні показники фінансування державного бюджету понад обсяги, встановлені додатком до цього закону (про держбюджет - УНІАН)», - сказано в тексті закону.