УНІАН // Українські підприємці отримають компенсації під час локдауну - рішення ради

Facebook Поділитись

За прийняття проекту закону проголосували 297 депутатів.

Верховна Рада в ході сьогоднішнього засідання прийняла президентський закон про підтримку бізнесу на період карантинних обмежень шляхом виплати одноразової матеріальної допомоги найманим працівникам і фізособам-підприємцям.

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття проекту закону "про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (№ 4429) за основу та в цілому проголосували 297 народних депутатів при необхідному мінімумі 226 голосів.

Також 301 депутат підтримав термінове підписання закону главою парламенту.

Коментар прем'єр-міністра

Представляючи законопроект, прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що це необхідні ініціативи, яких потребуватимуть люди у разі посилення протиепідемічних заходів.

"Ми не виключаємо сценарію погіршення епідеміологічної ситуації, і потрібно буде реагувати швидко і прогнозовано... зараз ми можемо допустити, що жорсткого карантину до Нового року не буде. Ми розраховуємо пройти грудень з нині чинними карантинними обмеженнями", - сказав Шмигаль, додавши, що введення жорсткого карантину можливе на початку січня.

Як виплачуватимуть компенсацію

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова в ході свого виступу повідомила, що виплати за цим Законом будуть диджиталізовані й відбуватимуться через "Дію".

"Це досить амбітний проект, тому що ми думали, що всі виплатимо протягом декількох тижнів. Тому були внесені технічні зміни, щоб забезпечити цей механізм дуже швидкої виплати громадянам", - сказала Третьякова.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, передбачається виплата одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8 тисяч гривень застрахованим особам-найманим працівникам та фізособам-підприємцям, які можуть втратити частину зарплати або доходу у разі зупинення їх діяльності через введення обмежувальних протиепідемічних заходів. Також передбачено одноразову матеріальну допомогу суб'єктам господарювання з метою збереження робочих місць найманих працівників та одноразову компенсацію суб'єктам господарювання витрат на сплату єдиного соціального внеску за найманих працівників.