УНІАН // Як українська економіка пережила перший місяць карантину: Нацбанк підбив підсумки

Facebook Поділитись

У НБУ відзначили, що українська економіка і банківська система досить спокійно пережили перший місяць карантину.

Українська економіка і банківська система досить спокійно пережили перший місяць карантинних заходів, введених в Україні для боротьби з коронавірусом.

Як повідомляється на сторінці Національного банку України в соцмережі Facebook, обсяг гривневих коштів на рахунках населення в банках з початку березня зріс на 4%, до 341,4 млрд грн на 10 квітня, а обсяг валютних скоротився незначно - на 2%, до 9,8 млрд дол.

В НБУ наголосили, що гривнева ліквідність банків перевищує 200 млрд грн, а також є більше ніж 30 млрд грн у касах фінустанов. При цьому, валютна ліквідність становить 7,9 млрд дол., як і місяць тому. Відзначається, що близько 70-75% відділень банків і понад 95% банкоматів продовжують працювати у штатному режимі, а всі послуги доступні в онлайн-режимі.

Також в НБУ відзначили, що банки продовжують кредитувати: кредитування населення поки зростає темпами 27% у річному вимірі, чисті гривневі кредити бізнесу зросли на 3,6%, але обсяги валютних кредитів скорочуються.

За даними НБУ, банки істотно не змінювали кредитні ліміти, а факти зниження лімітів в окремих банках стосуються непрацюючих клієнтів для фізосіб і вичерпанням коштів для бізнесу. Також повідомляється, що банки продовжують оголошувати кредитні канікули для позичальників на період карантину, і про можливість реструктуризації кредитів публічно оголосили майже три десятки банків. Говорячи про стан економіки, в НБУ відзначили, що настрої бізнесу очікувано погіршилися, оскільки підприємці очікують зниження продажів і виробництва.

Також напружена ситуація на ринку праці, але більшість підприємств намагається зберегти співробітників. При цьому ціни поки зростають повільно - інфляція в березні становила 2,3% у річному вираженні, і ажіотаж на валютному ринку швидко вщух. «Перший місяць карантину ми пройшли із запасом міцності й впевненості. «Політ нормальний». Однак надалі для зниження негативного впливу коронавірусу на економіку і громадян, нам обов'язково потрібна підтримка Міжнародного валютного фонду і міжнародних донорів», - наголошується в повідомленні.