Уряд готує План реформ для отримання у 2024-2027 роках допомоги на загальну суму 50 мільярдів євро - деталі від Мінфіну

Facebook Поділитись

Уряд готує План України, що складатиметься з переліку реформ, які потрібно виконати, аби отримати фінансування від ЄС. Так, 27 лютого Європейський парламент на засіданні підтримав рішення щодо започаткування Ukraine Facility – інструменту, що передбачає можливість отримання Україною у 2024-2027 роках фінансової та технічної допомоги ЄС на загальну суму 50 мільярдів євро. Про це повідомили у Міністерстві фінансів.

Вказується, що уряд України спільно з Європейською комісією має підготувати План України, що складатиметься з переліку реформ, які Україна впроваджуватиме протягом дії інструменту. Виконання зазначеного плану є передумовою для отримання Україною пільгових кредитних та грантових коштів для фінансування видатків держбюджету на суму 39 мільярдів євро.

"З початку повномасштабного вторгнення росії ЄС надав Україні близько 26 мільярда євро прямої бюджетної підтримки. Це виняткова допомога та прояв солідарності з українським народом у складний час випробувань. В умовах невизначеності щодо зовнішнього фінансування у перші місяці цього року, підтримка інституціями ЄС створення Ukraine Facility є важливим рішенням для підтримки стабільності фінансової системи країни. Розраховуємо отримати перший транш в рамках Ukraine Facility обсягом 4,5 мільярда євро вже у березні. Своєю чергою, Уряд України відданий впровадженню узгоджених зі стороною ЄС реформ для отримання стабільного та передбачуваного фінансування", - зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Варто зазначити, що згаданий План України, стане певною дорожньою картою на шляху до подальшого наближення України до членства в ЄС та економічного відновлення. Він передбачатиме 15 ключових напрямів реформування, зокрема сфери, що належать до безпосередньої компетенції Мінфіну: управління державними фінансами, протидія відмиванню грошей, фінансові ринки. Варто додати, що 28 лютого, Рада Європейського Союзу схвалила започаткування Інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 мільярда євро на 2024-2027 роки.

Щомісячна потреба України у зовнішньому фінансуванні – близько 3 мільярди доларів

28 лютого Марченко виступив онлайн з промовою на зустрічі фінансового блоку G7. У заході взяли участь міністри фінансів та голови центробанків країн-членів G7, керівництво МВФ, Світового банку, Європейської комісії, ОЕСР.  Він відзначив ключову роль підтримки G7 у забезпеченні збалансованості Держбюджету України та відновлення економіки у 2023 році. Фінансова підтримка країн G7 та ЄС сягає близько 63 мільярди доларів з лютого 2022 року.

"У 2023 році фінансова система України була стійкою, а економіка відновлювалась швидше, ніж очікувалося. Зважена політика уряду України разом із послідовною підтримкою міжнародних партнерів мали вирішальну роль у наших досягненнях. Важливо зберегти цю тенденцію. У 2024 році щомісячна потреба у зовнішньому фінансуванні сягає близько 3 мільярди доларів. Подальша ритмічна бюджетна допомога життєво необхідна для забезпечення соціальних видатків. Ми не можемо допустити затримку в залученні зовнішнього фінансування", - додав Марченко.

Мінфін здійснив необхідні заходи для підтримки фінансової стійкості на початку 2024 року в умовах невизначеності щодо міжнародної допомоги. Ефективність цих рішень відзначили експерти МВФ під час нещодавньої місії. Це низка заходів з максимізації доходів державного бюджету та активізація внутрішнього ринку запозичень.

Сергій Войченко, керуючий партнер адвокатського обʼєднання «Войченко і Дульський», розкриває важливі відмінності між юристом і адвокатом, розповідає, які навички необхідно розвивати для вибору професії адвоката і на що слід звертати увагу. Приєднуйтеся до перегляду, це буде цікаво та інформативно!