З 1 січня вимога до локалізації в публічних закупівлях збільшується до 15%

Facebook Поділитись

Вимога до місцевої складової в окремих групах товарів при здійсненні публічних закупівель з 1 січня 2023 року збільшується з 10% до 15%. Учасники мають оновити реєстрацію своєї продукції в Реєстрі товарів Міністерства економіки із зазначенням ступеню локалізації, повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Вимога до локалізації кожного року буде збільшуватись на 5%, поки не дійде до 40% в 2028 році. Вона поширюється на перелік товарів машинобудування, який включає міський, комунальний, залізничний та спеціальний транспорт, енергетичне обладнання.

"Вимога до місцевої складової при закупівлі товарів за гроші платників податків практикується в Євросоюзі, США і багатьох інших країнах. Вона покликана дати ринок збуту місцевим виробникам або тим, хто розмістив виробництво в країні для збереження в країні робочих місць, податків, створення доданої вартості", - зазначив Кисилевський.

За його словами, в Реєстрі товарів зі ступенем локалізації за 4 місця було зареєстровано майже дві тисячі товарів від 250 підприємств. З них лише близько 400 товарів мають частку місцевої складової менше 15%. При тому, понад 750 позицій мають локалізацію більше 40%.

В деяких категоріях товарних груп спостерігається значна конкуренція. Так, дизель-генератори зареєстрували 58 підприємств, насоси та компресори – 24 компанії, а спеціальну вантажну техніку – понад 30 підприємств.

Нардеп також зазначає, що вимоги щодо локалізації при держзакупівлях не поширюються на компанії з країн, які ратифікували договір GPA (Agreement on Government Procurement) про держзакупівлі в рамках Світової організації торгівлі. Зокрема до них відносяться виробники з США та країн ЄС.

Вимога до локалізації була запроваджена змінами до закону "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, які Верховна рада затвердила в грудні 2021 року. Вони почали працювати з 14 липня 2022 року після затвердження Кабміном відповідних підзаконних актів.