Антикризова рада громадських організацій закликає керівництво держави до негайних дій з недопущення деіндустріалізації економіки

Facebook Поділитись
Антикризова рада громадських організацій закликає керівництво держави до негайних дій з недопущення деіндустріалізації економіки

Підприємці закликають найвище керівництво держави спільними зусиллями з громадськістю напрацювати шляхи подолання соціально-економічної кризи, модернізації промисловості, негайно приступити до  початку вкрай необхідних  реформ у державному секторі.

Сучасна державна економічна політика є малоефективною, вона  спрямована лише на наповнення державного бюджету, не містить заходів, які передбачають  стратегічний економічний розвиток. У наслідку це призведе до  обмеження споживання і скорочення обсягів виробництва, а в кінцевому результаті – до  закриття підприємств, нечуваного зростання безробіття і подальшого  промислового спаду, деіндустріалізації економіки,  говориться у листі до глави держави, підписаному президентом УСПП Анатолієм Кінахом.

У зверненні до влади промисловці, підприємці та члени Антикризової ради громадських організацій констатують, що економіка України опинилася на порозі безпрецедентної кризи, однією із причин якої є непрозорість системи державного управління, хаотичне і непродумане ухвалення нормативних актів без громадського обговорення, відсутність сучасної державної промислової політики та програм підтримки якості життя населення шляхом надання адресної допомоги.

Згідно з даними статистики, за підсумками 2014 року спад промислового виробництва склав 10,7%,  найбільше постраждали підприємства машинобудівної галузі. Навіть провідні машинобудівні підприємства значно знизили випуск продукції, скоротили штат працівників. Зокрема, ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» в 2014 році був вимушений знизити обсяги промислового виробництва на 75%,   ДП «Антонов» внаслідок втрати частини ринку збуту продукції скоротило  обсяг виробництва, тимчасово зупинився ДП «ВО «Південмаш», на 80% скоротивши штат працівників. Така тенденція – прямий шлях до деіндустріалізації вітчизняної економіки, наголошується у листі.

Члени Антикризової ради громадських організацій України переконані, що найважливішим питання для вітчизняних товаровиробників є підвищення конкурентоспроможності, яка поки що  далі знижується внаслідок як несприятливої соціально-економічної ситуації в країні, так і відсутності системних дій з боку влади. Наприклад, новації в Податковому кодексі України ще більше підвищують фіскальний тиск на виробників і споживачів,  найбільше б’ють по малому бізнесу. Причому у цих новаціях відсутні норми, які б стимулювали підприємців до підвищення конкурентоспроможності власної продукції, розширення виробництва. В країні відсутнє доступне кредитування бізнесу, непередбачуваною є  грошово-кредитна і валютно-курсова політика Національного банку.   

Урядовці мають активізувати свою діяльність в напрямку підвищення конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників, розширення ринків збуту української продукції і активізації процесу захисту внутрішнього ринку від перенасиченості імпорту та запровадження імпортозаміщення замість створення нових положень, які все далі ускладнюють і погіршують умови ведення бізнесу в Україні.

Ці та комплекс інших проблем разом з пропозиціями щодо їх вирішеннячлени Антикризової ради громадських організацій України, яка під егідою УСПП об’єднала більше сотні профільних організацій та асоціацій бізнесу, пропонують  обговорити на зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, яку доцільно провести найближчим часом.