ФРТУ вимагає встановити «вільні тарифи» на міжміські та приміські внутрішньообласні маршрути, бо подальше зволікання знищує автоперевезення

Facebook Поділитись
ФРТУ вимагає встановити «вільні тарифи» на міжміські та приміські внутрішньообласні маршрути, бо подальше зволікання знищує автоперевезення

Федерація роботодавців транспорту України (ФРТУ) вчергове звернулася до урядовців з вимогою скасувати державне регулювання тарифів на міжміських та приміських (внутрішньообласних) автобусних маршрутах загального користування, встановивши так звані «вільні тарифи». 

Відстоюючи інтереси автоперевізників, ФРТУ наполягає на виключенні з постанови Кабміну № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» норми, яка надає повноваження місцевими органами влади встановлювати тарифи на приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні. Відповідне звернення ФРТУ направила на адресу віце-прем’єр-міністра України Валерія Вощевського.

До ФРТУ надходять листи від перевізників з усієї України щодо необхідності невідкладного перегляду тарифної політики на приміських та міжміських автобусних маршрутах. Вони зазначають, що тривала процедура їх встановлення (щонайменше місяць) місцевими органами влади не перший рік створює перевізникам чимало проблем, ставши додатковою перепоною в організації та здійсненні пасажирських перевезень. Але в поточних реаліях девальвації гривні та стрімкого зростання вартості палива ледве не на 0,5-1 грн щодня саме відповідна норма, фактично, блокує та унеможливлює діяльність автотранспортних підприємств, які працюють на відповідних маршрутах. Так, у собівартості тарифу паливна складова становить до 70%. Відтак перевізник просто не встигає переглядати тарифи у відповідності до ринкових реалій. І змушений працювати у збиток, унеможливлюючи заходи з розвитку підприємства, підвищення безпеки руху та якості організації перевезень.

Голова Федерації Орест Климпуш підкреслює, що на сьогодні немає жодних економічних чи правових підстав зволікати із внесенням змін до відповідної постанови та встановленням вільних тарифів. На міжобласних маршрутах «вільні тарифи» діють вже практично 10 років, і невиправданого підвищення вартості проїзду не відбулося, нагадує він.

«Щоб встановити «вільні» тарифи на внутрішньообласному сполученні та вирішити одну з хронічних проблем перевізників необхідно змінити лише один нормативно-правовий акт на рівні уряду. Тоді як Мінекономрозвитку упродовж тривалого часу безпідставно та без відповідного економічного обґрунтування відмовляє авто перевізникам у відповідному проханні. Ми закликаємо Уряд, реалізуючи курс на дерегуляцію, якнайшвидше встановити «вільні тарифи» та внести відповідні зміни до Постанови № 1548. Застерігаємо, що будь-яке зволікання лише погіршить і без того складну ситуацію у галузі автоперевезень та може призвести до масового закриття автопідприємств, які працюють на приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні», - зазначив голова ФРТУ.