Влада має вести діалог з бізнесом

Facebook Поділитись
Влада має вести діалог з бізнесом

   Наша дискусія є дуже своєчасною,  і  саме головне – щоб її зміст був  переданий керівникам  держави, щоб зауваження промисловці  дійшли до законодавчої і виконавчої влади, і вона  врахувала це в своїй повсякденній роботі.

Ситуація,  в якій ми знаходимося, вона не має аналогів в історії України не була, принаймні новітньої історії України. Вийти з такої ситуації не просто. Сьогодні треба об’єднати зусилля бізнесу і владі. Саме про це в проекті резолюції і йдеться. А чи готові до цього процесу бізнес і влада? Я бачу із сьогоднішньої дискусії,  що ми до цього готові, треба, щоб це відповідним чином могла робити і влада. Якщо цього не буде,  нажаль,  ситуація не зміниться. Вчора я теж виступав з трибуни і розказував,  як минулий тиждень провів в Вашингтоні і брав участь в різних конференціях, зустрічах. Мова про те саме – весь світ нарікає,  що маючи проблеми,  із одного боку, з іншого –  маючи можливість  їх подолати,  ми цього не робимо. Ми декларуємо,  що є реформи, але  їх ніхто не бачить. Ми кажемо,  що боремося з корупцією, а реально цього процесу немає. Єдине,  з чим всі готові змиритися, з тим що є війна, з тим що воюють люди, помирають за нашу державу,  і це є об’єктивна реальність. Решта – це є речі,  які ми повинні долати, але ми їх не долаємо.

Що треба робити? Необхідно, щоб об’єдналися  зусилля всіх промисловців, підприємців і роботодавців –   УСПП, ФРУ, ТПП, ЄБА, Американської торгівельної палати, Ради підприємців при КМУ. Ми спільно практично щодня працюємо над тим,  щоб запропонувати уряду конкретні дії. Звичайно,  в їх основі повинен лежати серйозний  документ. На сьогоднішній день найкращий  –  це антикризова програма, яку розробив УСПП. Там є конкретика, не можна говорити,  що це ідеальний документ, робота над ним ще триває,  але такого документу сьогодні у влади немає.

Ми кажемо: давайте  беремо цей документ за основу, починаємо разом працювати над його виконанням, давайте це робити, проводимо зустрічі зараз з керівниками фракцій в парламенті. Я думаю,  що відбудеться зустріч з прем’єр-міністром,  президентом, і це повинно бути негайно зроблено. Якщо з цим зволікати,  можна очікувати дуже серйозні негативні наслідки. Треба змінювати кадри сьогодні. Чесно кажу вам, що ніхто у світі не сприйняв як щось позитивне таку кількість іноземців при владі в Україні. Україна не Африка, ми не є колонією іноземної держави. Традиційно французи, британці в Африку делегують в уряд своїх представників,  тому що там немає власної  інтелектуальної еліти, немає вишів,  які готують кадри. Україна, я,  до речі,  для себе відкрив таку інформацію, –  друга в світі по кількості людей з вищою освітою на тисячу жителів. І у нас не вистачає інтелекту для того, щоб оцінити  і зупинити ту ситуацію кризову, яка в нашій державі? Ми набираємо іноземців, не хочу нікого ображати?  Вони, може,  хочуть щось робити, але уявіть собі, тут представники бізнесу, ви прийшли в якусь сферу,  в якій ніколи не були, скільки вам часу треба,  навіть якщо ви інтелектуал, щоб зрозуміти,  що відбувається,  і почати потім реформувати? Ну прийдіть ви на завод Антонова з легкої промисловості, візьміться керувати цим підприємством….  Я думаю,  рік, навіть який би ви інтелектуал, а якщо там криза, а якщо там треба не рік чекати, а один день максимум, щоб  приймати конкретне рішення? Тому скаржитися на цих людей неможливо, але той,  хто прийняв таке рішення, зробив це помилково.  

Я є член комісії по відбору не тільки керівництва ДФС, а ще і інших,  і бачу, як це відбувається. Теоретично  все правильно,  три етапи, подали документи, сьогодні на керівника фіскальної служби подали близько 400 чоловік. Є перший етап відбору,  і це технічна робота, міністерство фінансів залучило знову ж таки іноземну рекрутингову компанію,  яка просто дивиться документи,  і десь дві третини претендентів не будуть допущені. На другому етапі 50 людей будуть мати 5 хв на презентацію, 5 хв на відповіді-запитання. Потім таємним голосуванням оберуть з них три кращих, яких передадуть на розгляд КМУ. КМУ повинен з трьох, ще їх заслухавши,  вибрати одного. Але такі процедури були проведені вже не раз, з різних державних органів, служб, і люди до цього часу  не призначені.  Державне агентство з безпеки продуктів харчування та захисту прав споживачів, яке об’єднали 6 центральних органів державної влади, – це зроблено вже півроку тому  і не призначено до цього часу керівники.  В той же час структури  зруйновані,  відбувається певний хаос, немає керівництва,  не визначені функції.  От такі є проблеми. І скільки вони ще триватимуть,   я не знаю.

 Тому я хотів би,  щоб ми сконсолідувалися навколо вимоги  перед владою вести з нами негайний діалог і приймати спільне рішення з подолання тих проблем,  які є в суспільстві. Ми не ставимо політичні цілі, ми ставимо зовсім інші.  То давайте навколо них об’єднуватися владі, бізнесу і боротися з тими явищами.  Якщо цього не станеться, названі  проблеми стануть катастрофою для нашої держави, для нашого суспільства.