Якщо владі не вдасться сколихнути розвиток бізнесу, Україна чекає вимирання

Facebook Поділитись
Якщо владі не вдасться сколихнути розвиток бізнесу, Україна чекає вимирання

На думку президента Асоціації "Укрсудпром" Віктора Лисицького, бізнес повинен чітко розуміти, які програми будуть реалізовуватися в тій чи іншій галузі

В умовах спаду економіки в Україні гостро стало питання роботи ключових галузей промисловості, які наповнюють бюджет. Щоб поліпшити ситуацію, на думку економістів, країні потрібні довгострокові реформи і модернізація.

"Зараз до регулювання економіки підходять без урахування відтворювальних циклів в тих чи інших кластерах. Вважають, що підприємства – ніби різновид фастфуда", – заявив економіст Віктор Лисицький.

Він упевнений, що для підняття економіки потрібно створити довготривале стабільне середовище. "Якщо владі не вдасться сколихнути розвиток бізнесу, Україну чекає вимирання. Бізнес повинен повірити, що уряд збирається займатися тією чи іншою галуззю, і зрозуміти, які проекти будуть реалізовуватися", – говорить експерт.

За його словами, серйозні зміни в продуктивних силах, в продуктивних комплексах формуються не рік і не два. "У ті заходи, які представники влади називають реформами, звичайно ж, є дуже багато правильних моментів. Але переважна більшість наших вождів погано собі уявляють, як регулюються сучасні економіки розвинених і високорозвинених країн", – заявив Лисицький.

Він зазначив, що, наприклад, однією з ключових галузей економіки України – металургійної – приділено недостатньо уваги в Стратегії розвитку України до 2020 року. "Я, чесно кажучи, був вражений цим. За минулий рік гірничо-металургійний комплекс на зовнішньому ринку заробив на 11 млрд доларів більше, ніж витратив. Тобто якщо взяти експорт мінус імпорт, то буде плюс приблизно 11 млрд. При наших злиднях! А якби він так не спрацював? В два рази було б менше. Як би на нас дивився МВФ, якби не було цього плюс 11 млрд і був би, відповідно, більший мінус? Я не знаю, що б тоді робив МВФ", – сказав Віктор Лисицький. На його думку, для ефективного розвитку галузі необхідно направити істотний фінансовий ресурс на модернізацію технологій.

Крім того, на думку економіста, держава недостатньо уваги приділяє розвитку сільського господарства. "Рослинництво та виробництво рослинної олії – ці дві групи теж дали за підсумком року порядку 11 млрд доларів. Чому ми косо дивимося на ці групи? Принаймні, потрібно сказати: всі, хто йде в село, роблять правильний вибір, тому що це вельми ефективний сектор нашої економіки. Він заробляє на світових ранках значно більше, чим доводиться нам витрачати", – вважає Віктор Лисицький.

Він привів у приклад економіку США, де щорічно до 100 млрд дол вкладається в фермерські господарства. "Але гроші не просто роздають, є певна система. Наприклад, елеватор – це не тільки технологічний вузлик, це дуже важливий фінансовий вузол. Під заставу зерна фермер може досить легко дістатися до кредитних ресурсів. У нас цього немає", – зазначив експерт. При цьому в Україні навіть у нинішній ситуації зібрали хороший урожай. "Ми вийшли на 64 млн тонн зерна в минулому році. Для нас це рекорд, це душу гріє! Але потрібно думати над системою, якої у нас поки немає", – вважає Віктор Лисицький.

Крім базових галузей промисловості, на його думку, в Україні потрібно розвивати інноваційні, зокрема, інформаційні технології. "В Індії системи регулювання в цій сфері існують з 1997-98-го років. У 2014 році за заявою асоціації, яка об'єднує індійських програмістів, вони тільки від експорту програмного забезпечення заробили 95-97 млрд дол", – зазначив Лисицький. Для того, щоб побудувати ефективну роботу цієї галузі, необхідна співпраця приватного бізнесу і держави. "Потрібно зібрати представників бізнесу і сказати: хлопці, що вам треба? Може, не тільки оподаткування змінити, але і що-небудь інше?" – упевнений експерт.

На його думку, інформаційні технології дають можливість не просто поліпшити економічні показники, а й сформувати цілий цивілізаційний стрибок завдяки швидкості обміну інформацією та можливості доступу до колосальних обсягів знань.

Таким чином, для розвитку економіки України необхідно в першу чергу визначити стратегію розвитку. "Потрібно добре зрозуміти, якою бачать наші вожді країну через 20 – 30 років. Серйозні зміни в продуктивних силах, в продуктивних комплексах формуються не рік і не два. У багатьох галузях і технології непрості, і фахівців потрібно готувати. А поки цього нічого не відчувається", – сказав Віктор Лисицький.