Малим підприємцям допомагатимуть в запуску стартапів та розвитку їх бізнесу: стартував масштабний національний проект

Facebook Поділитись
Малим підприємцям допомагатимуть в запуску стартапів та розвитку їх бізнесу: стартував масштабний національний проект

За 2 роки в Україні реально створити 1 млн. робочих місць у сфері самозайнятості, малого та середнього бізнесу. Це стимулює внутрішній ринок, забезпечить значне зростання ВВП, зупинить відтік спеціалістів та працивників  за кордон. Головне – забезпечити доступ працюючих та потенційних підприємців до фінансових ресурсів, системного навчання  та підтримувати  в суспільстві привабливість ділової ініціативи. Цим вже перейнялися деякі впливові громадські організації та представники системного бізнесу в Україні – у Києві пройшовперший український бізнес-форум «Україна – країна підприємців» для молодих бізнесменів і тих, хто тільки мріє про власну справу. Його організував  Український союз промисловців і підприємців за підтримки ПриватБанку.

Захід зібрав велику кількість учасників: представниківЄвропейського банку реконструкції та розвитку, уряду, парламенту, міжнародних організацій, успішних бізнесменів та початківців, консультантів тощо. Початківцям демонстрували реальні можливості й перспективи для втілення їх бізнес-ідей в життя,  а також  практичні інструменти для створення чи розвитку власної компанії.

«Все більше наших співвітчизників – близько 65% молоді – цікавляться можливістю відкрити власну справу, проте починають її лише 4%. Тут ми маємо працювати в кількох напрямках, щоб змінити ситуацію: забезпечити максимально вигідні умови для розвитку бізнесу (доступ до кредитів, податкові стимули) та переконати наших талановитих співвітчизників, що не варто боятися розвиватися самому, запускати власні проекти та відкривати власні компанії», – зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

При цьому він наголосив, що пора перестати демонізувати системний бізнес, що наразі почав запускати подібні соціально відповідальні проекти, що час  обєднати зусилля із іншими фінансовими установами, державою, громадськими організаціями.

«У перспективі, спираючись на державно-приватне партнерство, ця ініціатива  має стати основою для формування національної стратегії укріплення середнього класу, розвитку малого підприємництва. В інших державах саме воно – основний стабілізатор та наповнювач бюджету (50-70%)»,  – підкреслив лідер ділової спільноти.

З його думкою цілком погодився голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет. Він також переконаний, що розвитокпідприємництва для України є одним з найбільш пріоритетних шляхів виходу з кризи. Велика  кількість тих, хто через зміни в економіці не може знайти роботу в традиційних галузях, зможе створити власний бізнес, щоб утримувати себе та родину. І навів сумну статистику: майже 80% українців по стандартам ООН знаходяться за межею бідності (отримують менше $150 в місяць).

 «У нас немає іншого шляху до розвитку економіки і країни. Українці повинні перестати боятися вести свій бізнес», – наголосив О.Дубілет.

Запрошені представники парламенту, міжнародних фінансових структур позитивно оцінили потенціал даного проекту «Україна – країна підприємців». Всього 20 млрд. гривень в рамках кредитування потрібно, щоб забезпечити амбітну ціль – формування 1 млн. нових робочих місць. І консолідовані зусилля бізнесу, держави, фінансових структур, самих українців. В свою чергу, як заявила голова комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, депутати будуть тісно працювати із чиновниками, експертами задля внесення не просто ефективних податкових змін, але й проведення комплексної фіскальної реформи.

Під час київського форуму кілька сотень учасників отримали індивідуальні консультації від спеціалістів з реєстрації підприємств, бухгалтерського обліку, податкової звітності, юридичного супроводу діяльності, франчайзингу, електронної комерції тощо.

Особливістю проекту стала і його соціальна направленість. Мова йде про навчання щодо запуску та розвитку  власної справи учасників АТО, переселенців тощо. 

Бізнес-форум знайде своє продовження в регіонах, де будуть проводитись подібні заходи із залученням представників місцевих органів влади. Концепт проекту оновлюватиметься на основі аналізу пропозицій та зауважень бізнесменів, фахівців-учасників форумів.