УСПП та Антикризова рада громадських організацій вимагають від усіх гілок влади сконсолідованих дій

Facebook Поділитись
УСПП та Антикризова рада громадських організацій вимагають від усіх гілок влади сконсолідованих дій

Реальний, а не удаваний діалог (або й повна відсутність такого) між гілками влади, бізнесом та громадянським суспільством  допоможе відшукати прийнятний та ефективний шлях покращення економічної ситуації в країні. УСПП та Антикризова рада громадський організацій, яка  складається із асоціацій та об’єднань бізнесу,  вимагають від влади дійти консенсусу та сконсолідованості і разом з  громадськістю  випрацювати державну економічну стратегію. Остання має включати в себе відродження промисловості, її модернізацію, диверсифікацію експорту та адаптацію продукції до міжнародних стандартів якості, розвиток інноваційних галузей на противагу перспективі скочування до сировинної економіки. Про це йдеться в заяві за результатами розширеного засідання Правління УСПП та Антикризової ради громадських організацій. Документ наразі спрямований до всіх вищих органів державної влади, а саме Президенту, парламенту та уряду.

Передусім промисловці відзначають фактичний  зрив  податкової реформи, і що звідси витікає –  прийняття бюджету на наступний рік.

«Знову все переноситься на передноворічний період, коли в авральному режимі пропонується прийняти стратегічно важливий для всієї країни документ. Про яку його якість, обґрунтованість зазначених там показників йдеться? Повторюється ситуація грудня 2014 року – і її наслідки ми бачимо і досі:  47% інфляції, 42% бізнесу в тіні, найнижчі в світі показники в рейтингах його ведення, про рівень корупції і говорити соромно. Нам на це вказує увесь світ,  зокрема  міжнародні донори, що давали фінансування під гарантію економічного розвитку», – каже президент УСПП Анатолій Кінах.

На думку ділової спільноти, неприпустимою є  тактика урядовців з проштовхування податкових «новацій», які однозначно призводять до збільшення фіскального тиску на бізнес, мале та середнє підприємництво. Означене на тлі досить низького рівня виконання урядом взятих зобов’язань за Коаліційною угодою та відсутності стратегічних та галузевих програм, які містили б заходи з підвищення конкурентоспроможності економіки, покращення інвестиційних умов, підтримки національного товаровиробника, механізми і джерела фінансування модернізації промислових потужностей, надає підстави вважати незадовільними результати діяльності Кабінету Міністрів. В УСПП переконані – за зрив прийняття важливих для країни документів має бути персональна відповідальність.

 «Верховна Рада повинна оцінити всі ризики від таких закулісних ігор та метушні навколо життєво необхідних законопроектів та  подумати про більш технократичне наповнення роботи уряду, налагодження діалогу  з бізнесом та неурядовими організаціями. Йдеться не про такий діалог, коли пропозиції вислуховуються, а далі все робиться  «по-своєму», а діалог взаємовідповідальний, конструктивний,  із подальшим чітким розподілом практичних обов’язків. У нас немає іншого настільки потужного ресурсу, окрім  високої громадянської активності та готовності працювати на благо держави. І цей ресурс має буде використаний», – наголошує Анатолій Кінах.

У заяві підприємців йдеться, що ігнорування висловлених пропозицій змушуватиме їх об’єднати зусилля на більш широкій представницькій платформі – Всеукраїнському форумі бізнесу для прямого діалогу з вищим керівництвом країни з питань, які турбують ділову спільноту. Таким чином, ділова громада та представники громадянського суспільства сподіваються, що так вони все ж «достукаються» до влади.

 «Дивно, що в нашому  суспільстві потрібно докладати стільки зусиль, що «втягнути» владу в діалог із громадськістю, бізнесом. Таких платформ є  багато, як і ідей, пропонованих експертами. Сподіваємося, що 2016 рік розпочнеться для нас зі спільної напруженої, але такої необхідної роботи над виведенням економіки із кризи та формуванням основ для майбутнього економічного зростання. А ось до кінця поточного року маємо зробити все, але щоб бюджет був прийнятий», – резюмував лідер ділової спільноти країни.