Промисловці вимагають приймати держбюджет на чинній податковій системі. Розробка справжньої реформи попереду

Facebook Поділитись
Промисловці вимагають приймати держбюджет на чинній податковій системі. Розробка справжньої реформи попереду

Податкова реформа, до якої нині прикута увага всього українського бізнесу і суспільства, перетворилася на чергову імітацію – безпрецедентно затягнуту, із порушенням норм чинного законодавства,  непрозору кампанію в умовах  ігнорування відвертого діалогу з громадським суспільством, діловою спільнотою.  В такому вигляді її слід вважати проваленою. Внесений для розгляду у Верховній раді України  пакет законопроектів №3630, 3631, 3627   у запропонованій редакції  є  неприйнятним.  Такого висновку дійшли учасники  круглого столу «Податкові зміни: нові можливості чи нові проблеми для розвитку економіки України?» в УСПП  за участі  народних депутатів, представників Антикризової ради громадських організацій України, промисловців і підприємців.

Представники ділової спільноти сформулювали основну вимогу –  до моменту розробки справжньої податкової реформи залишити чинну систему оподаткування,  на базі якої прийняти Державний бюджет України на 2016 рік. Податкову реформу ж необхідно розробити на базі проекту Закону № 3357 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації» протягом 1 кварталу 2016 року за участю представників  національних бізнес-асоціацій.

«Країна переживає безпрецедентну соціально-економічну кризу. За прогнозами, падіння ВВП цього року складе 11-12%, промислового виробництва – 15-16%, експорту – 30 %. За таких умов пропонувати податкові зміни, які лише збільшать фіскальний та адміністративний тиск на бізнес, спричинять подальший відхід  економіки в тінь, позбавляють виробників   жодного шансу для розвитку є просто неприпустимо. Це не податкова реформа, це чергова імітація реформи. Ухвалювати податкові новації з грубим порушенням законодавства, за 2 тижні до нового року, коли в підприємців абсолютно немає терміну для адаптації – означає спричинити хаос, ще більше поглибити кризові явища», – переконаний президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.

За словами голови парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка, справжня податкова реформа має вирішувати 2 завдання: вивести економіку, бізнес з тіні та дати поштовх до їх розвитку.

«Нічого з цього в пропонованому варіанті немає, а тому він є антипідприємницьким і навіть антисоціальним», - зазначає парламентар.

З ним погоджується і голова Ради підприємців при КМУ Леонід Козаченко. Він озвучив спільну думку щодо необхідного плану дій в нинішній невизначеній ситуації із оновленням фіскальної політики.

«Що першочергово необхідно зробити? Залишити поки що діючу податкову базу, при цьому покращивши адміністрування та паралельно забираючи ті «одіозні» речі, на яких ми наголошуємо, вносячи зміни до законодавства. Це повинно відбуватися у постійному діалозі із діловим співтовариством, із врахуванням його позицій. В такому ж форматі має відбутися і підготовка дійсно прийнятної та стимулюючої до розвитку реформи», - підкреслив він.

Учасники засідання ухвалили заяву, де зазначили найбільш неприйнятні моменти запропонованих Кабміном змін, які мають бути обов’язково враховані під час розробки справжньої податкової реформи.   

Зокрема, вони вимагають негайно - до кінця 2015 року - внести точкові зміни до чинного Податкового кодексу у частині адміністрування податків. Це стосується гострої потреби скасування системи депонування коштів на ПДВ-рахунках, за яких вони просто «заморожуються» та не наповнюють реальний сектор економіки, забезпечення використання малим бізнесом спрощеної системи оподаткування як такої, що дозволить розвивати самозайнятість в країні, збільшуючи таким чином кількість нових робочих місць, формуючи середній клас.

Також ділове співтовариство акцентувало на необхідності вдосконалення процедури відшкодування ПДВ всім платникам податків, відміни авансових платежів з податку на прибуток, скасування додаткового імпортного збору, вдосконалення оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів тощо. Окремо вони зупинилися на питаннях вдосконалення оподаткування ПДВ переробних підприємств м'ясо-молочної промисловості, яка знаходиться в дуже скрутному стані та поступово зупиняється. На їх переконання, ситуацію в цій сфері треба оцінити тверезо та рятувати галузь, не допустити її руйнації.