Розпочалась підготовка до всеукраїнського форуму бізнесу

Facebook Поділитись
Розпочалась підготовка до всеукраїнського форуму бізнесу

Промисловці і підприємці ініціюють проведення Всеукраїнського форуму бізнесу, що має відбутися  в березні цього року. Його мета – розпочати з владою відповідальний чесний діалог щодо подальших шляхів розвитку економіки України.

Очікування вітчизняних промисловців і підприємців з приводу  структурних реформ, які б дозволили активізувати ділове середовище та розпочати  розвиток економіки, досі не виправдалися. Натомість в Україні є певні «досягнення», проте загалом негативні: за підсумками 2015 року вона ввійшла в п’ятірку гірших економік світу (в тіні майже 68%) із нестабільною банківською системою та найвищим рівнем інфляції споживчих цін (43%). Проблема поглиблюється і через  відсутність чітких антикризових дій, і необхідної  стратегії розвитку, в якій повинні бути враховані потреби реіндустріалізації країни, підтримки самозайнятості громадян та вітчизняного експортера, зміцнення внутрішнього ринку. В цьому  переконані в Антикризовій раді громадських організацій.

«В Україні  на державному рівні не вистачає  стратегічного бачення розвитку економіки, програм виходу з кризи,    сучасної промислової політики (заводи простоюють, втрачаючи рентабельність), відновлення інфраструктури (зношеність залізничної інфраструктури «доповзає» до небачених раніше 90-95%), підвищення ділової активності та інвестиційної привабливості. Окрім усього, в країні провалена така необхідна податкова реформа, а бюджет приймається «під ялинку» без обґрунтованих прогнозних показників і розрахунків. Все це створює  невідкладні проблеми, і  бізнес готовий включитися в їх вирішення за умови  ефективного та відповідального  діалогу із владою. Ми самі  ініціюємо цей діалог  та сподіваємося  на спільну роботу над вказаними завданнями», – наголошує голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

Підприємницько-промислова спільнота вважає досі відсутній повноцінний взаємовідповідальний діалог влади і бізнесу неприпустимим явищем, адже така «автономність» одне від одного не на часі: глибина і масштаб викликів, що постали перед державою і суспільством, в тому числі російська агресія, глибока соціально-економічна криза, необхідність швидкої адаптації до умов євроринку тощо,  доводять це.

Саме тому громадські організації ділової спільноти  об’єднують  свої зусилля на більш широкій представницькій платформі – Всеукраїнському форумі бізнесу, що попередньо запланований до проведення в березні цього року.

На ньому буде розглянуте широке коло питань, що стосуються податкової реформи, відновлення кредитування економіки,  підтримки промисловості і вжиття заходів для відновлення її потужностей, ведення продуманої експортної політики тощо.

Антикризова рада громадських організацій, УСПП, профільні бізнес-асоціації вимагають від усіх гілок влади об’єднання зусиль задля спільного пошуку шляхів покращення економічної ситуації в Україні.

«Потрібно дати чесний, об’єктивний діагноз того стану речей, який маємо – і це половина вирішення справи. Далі належить  прийняти план виходу із кризи, поліпшення економічних показників із врахуванням взаємозалежності  всіх сфер – від банківської системи до модернізації виробництва, розвитку його наукоємних галузей. Ми повинні опиратися на власний потенціал, а не розраховувати на міжнародних кредиторів. Усі кредити доведеться віддати, і на той час Україна повинна мати сильну, потужно працюючу економіку – із стимулами для власного підприємництва і привабливим кліматом для закордонних інвесторів», – підкреслив Анатолій Кінах.