УСПП, Антикризова рада громадських організацій закликають парламент скасувати додаткові імпортні мита

Facebook Поділитись
УСПП, Антикризова рада громадських організацій закликають парламент скасувати додаткові імпортні мита

Промисловці та підприємці стурбовані зривом прийняття рішення українського парламенту щодо відміни додаткового збору на більшість імпортованих товарів за ставками 10 та 5%. Українським виробникам критично важливим є здешевлення ввізної сировини та комплектуючих, адже умови ведення бізнесу на національних теренах і без того тяжкі: відсутня податкова реформа, немає програм розвитку індустрії, доступу до кредитів за адекватними ставками. Лише скасувавши означені мита, можна полегшити доступ промисловців до необхідних їм ресурсів, стимулювати внутрішній ринок, що наразі перебуває в стагнації, вважають в УСПП.

«Прийняття такого рішення зменшило б ціни на імпортні продукти для населення, але що важливіше – здешевило б сировину та комплектуючі для вітчизняного бізнесу. Немає чого приховувати, що багато українських виробників залежить від імпорту, без цього ніяк. Збереження мит завдасть ще одного удару по ним, яких вони витримують і так достатньо. Обігові кошти підприємств «вимиваються»: держава мало того, що заборгувала бізнесу 47 млрд. гривень (неповернення від’ємного сальдо ПДВ та авансові платежі податку на прибуток), та ще й веде непродуману фіскальну, валютно-кредитну та адміністративну політику щодо індустрії, малого та середнього бізнесу», - зазначає президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.  

За його словами, негативні наслідки збору через подорожчання сировини, технологій, обладнання, комплектуючих, уже давно переважили фіскальний ефект від такого заходу. Як наслідок, обсяги внутрішнього виробництва продовжують скорочуватися, ціни на вітчизняну продукцію як на зовнішніх, так і на внутрішньому ринках зростають. А це зовсім не сприяє конкурентоспроможності українського бізнесу.

 «Виникає нелогічна ситуація, за якої українці, рівень платоспроможності яких уже впав на четверть, не можуть «дозволити собі» купувати вітчизняні товари! Про який розвиток економіки тоді йдеться?», - дивується лідер ділової спільноти.

 Президент УСПП підкреслює, що мита, що були введені на початку року, мали на меті стабілізацію платіжного балансу України та відчутне наповнення бюджету. Проте ні того, ні іншого не відбулося, а ось промислове виробництво впало на 15,4%, експорт на 35%, значно зменшилась роздрібна торгівля. Цифри говорять самі за себе. Тому, робить висновок Анатолій Кінах, будь-яке зволікання з рішенням щодо скасування даних мит зумовлює загострення складної фінансової ситуації в галузях вітчизняної економіки та ставить частину суб’єктів господарювання на межу існування.

«Тільки митами ми не захистимо внутрішній ринок чи підприємництво – ми його зруйнуємо. Навпаки, коли виробники отримають доступ до потрібної їм сировини та технологій, тобто критичного імпорту, вони зможуть розвивати випуск продукції, збільшувати її додану вартість, при цьому стабілізуючи ціни, успішніше таким чином виходити на експорт, бути конкурентоспроможним і в Україні, і за кордоном. А це, в свою чергу, означає розвиток економіки, збільшення податкових надходжень в держбюджет і, що теж надзвичайно важливо, - збереження і створення нових робочих місць», - каже президент УСПП.

Нагадаємо, додатковий імпортний збір у розмірі 5-10% було введено на початку року для стабілізації платіжного балансу України. Загалом він стосується близько 100 товарних груп, окрім так званого «критичного імпорту»: паливо, деякі види медичних засобів тощо. Згідно із домовленостями з МВФ та ЄС, імпортний збір має бути скасовано до кінця 2015 року.

УСПП та Антикризова рада громадських організацій закликають парламентаріїв повернутися до розгляду даного питання в найкоротші терміни та таки відмінити додатковий імпортний збір.