Пріоритетом української економіки має стати енергомодернізація промисловості: меморандум між УСПП і Держенергоефективності

Facebook Поділитись
Пріоритетом української економіки має стати енергомодернізація промисловості: меморандум між УСПП і Держенергоефективності

Енергоємність виробництва в країні в 3,5 рази перевищує європейські показники. При цьому 65-70% усіх фондів (залізничних, теплоенергетики, житлових та низки інших) зношені.

Аномальний ріст цін на енергоносії в Україні (електроенергії на 26,5%, природного газу на 47%) вкрай негативно відобразився на більшості галузей – особливо постраждали тепличне господарство, хімпром, цукрова галузь, переробка в АПК загалом тощо.

Тому в УСПП виступають не лише за реалізацію держпрограми енергоефективності, але й її подальше розширення на промисловий сектор.

Діловий союз об’єднав свої зусилля із Держенергоефективності України, закріпивши партнерство відповідним меморандумом та планом заходів до нього.

Підписи під документом поставили президент УСПП Анатолій Кінах та голова Держенергоефективності Валерій Безус. Церемонія пройшла в рамках чергового засідання Українсько-литовської, Литовсько-української ділових рад.

Укладенню меморандуму передувала низка робочих зустрічей сторін, на яких партнери погодили спільні пріоритети. Серед них - адаптація української промисловості до європейських стандартів і технічних регламентів,створення умов для доступу виробників до кредитних ресурсів, покращення інвестиційного клімату.

Сторони погодилися щодо необхідності прийняття низки законопроєктів, що удосконалюють політику у сфері відновлювальних джерел енергії. Йдеться про біо-, сонячну, вітрову та ін. енергетику. Кінцевою метою є формування сучасного ринку тепла в Україні.

Особливу увагу необхідно приділити тарифоутворенню, ціновій політиці, що має бути збалансована із платоспроможністю споживачів.

Окрім того, УСПП просуватиме використання ЕСКО-механізму в Україні. Суть концепції полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ (шкіл, лікарень тощо), підприємств впроваджуються приватними інвесторами — енергосервісними компаніями (ЕСКО), а оплата їх послуг здійснюється виключно за рахунок економії.

Таким чином, компанії, які мають брак обігових коштів, не можуть взяти кредит за доступними ставками – зможуть заощаджувати від 30 і до 70% на енергоресурсах в середньостроковій перспективі.

Своїм досвідом тут поділиться Литва. Укладена угода з Конфедерацією промисловців Литви про співпрацю з підтримки діяльності ЕСКО-компаній в Україні. Наразі в нас вже реалізовано 550 таких проєктів, проте ініціативу потрібно масштабувати.

До прикладу, за інформацією В.Безуса, в Україні як мінімум  10 тис. будівель потребують енергомодернізації, не кажучи вже про виробництва.

Партнери працюватимуть над тим, щоб передбачити  в підзаконних актах заходи із стимулювання застосування ЕСКО- інструментів в Україні. Поки ж  ключовим завданням є максимальне інформування промисловості, комунальників, ОТГ про ті можливості, які дає енергосервісний підхід.

Планом спільних заходів передбачено проведення інформаційних компаній щодо Програм енергоефективності для представників ОСББ/ЖБК, багатоквартирних будинків, підприємств-виробників енергоефективного обладнання та матеріалів, підприємств у сферах централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

Проводитиметься також збір інформації від підприємств щодо необхідних напрямів  стимулювання Державної програми енергоефективності.

«Основний акцент – на залученні програм державно-приватного партнерства під ці цілі. Також енергоефективність сприятиме зміцненню промисловості, створенню нових робочих місць, адже значна економія витрат зараз дуже потрібна індустрії, щоб спрямувати кошти на розвиток і переоснащення», - підсумували в діловому союзі.